Dačić ubeđen: Ameri i Englezi hoće da ukinu Srpsku!

Autor:

Vesti

25.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Iza inicijative SDA Bakira Izetbegovića za promenu imena srpskog entiteta u BiH stoji nedvosmislena namera zapadnih sila da se ukine Republika Srpska", tvrdi za Srpski telegraf šef diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić i Milorad Dodik

S druge strane, analitičari navode da iza svega stoji Amerika, koja preko svojih lokalnih šerifa, poput odlazeće američke ambasadorke u BiH Morin Kormak, pokušavaju na svaki način da izmene Dejtonski sporazum na štetu Srba i Milorada Dodika, koji im je već duže vreme na crnoj listi.

- Takođe, prste u ovu inicijativu upleli su i Britanci, koji ne odustaju od pretenzija ka Balkanu. Vašington i London smatraju RS preprekom pre svega zbog bliskih veza sa Beogradom, ali i Moskvom i Vladimirom Putinom, protiv kojih zapadni blok vodi neku vrstu hladnog rata. Sve ovo zajedno treba tumačiti kao pripremu terena i medijsku kampanju kako bi realizovali pakleni plan - tvrde odlično obavešteni izvori iz Banjaluke.

OVO HOĆE IZETBEGOVIĆ

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bakir Izetbegović
  • Najavljuje obraćanje Ustavnom sudu BiH sa zahtevom da se briše naziv RS
  • Taj suludi potez pravdaju potrebom da se naziv uskladi sa ustavom BiH i odlukom tog suda o konstitutivnosti naroda
  • Kaže da je naziv Republika Srpska diskriminatorski prema svima koji nisu Srbi, a žive u tom entitetu

LOME SE KOPLJA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenjuje da situacija nije nimalo naivna, kao i da Srbi moraju biti jedinstveni ukoliko žele da Srpska nestane. 

- Odavno već postoji namera da se izvrši revizija Dejtona da bi se ukinula RS. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali istovremeno neće dozvoliti ukidanje RS. Sve stvari u BiH treba rešavati na osnovu saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta. Ovo je pokušaj destabilizacije BiH, Srbi treba da budu jedinstveni, i vlast i opozicija, jer je u pitanju opstanak RS - poručio je šef diplomatije u izjavi za Srpski telegraf.

24 GODINE REPUBLIKA SRPSKA POSTOJI KAO ENTITET U BIH

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević uveren je da je nestajanje Republike Srpske želja Amerike i Velike Britanije. Prema njegovim rečima, Nemačka ne želi konflikte na obodima EU, pa treba očekivati da se na pitanju opstanka RS lome interesi zapadnih i NATO država.

RUSIJA: Opasno podrivanje zemlje

Ambasada Ruske Federacije u BiH predložila je partnerima iz upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira da danas bude održana vanredna sednica zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Iz ambasade Ruske Federacije izrazili su zabrinutost zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorili da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predvidljivim posledicama.

- Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji i komplikuje formiranje institucija na svim nivoima - poručili su iz ruske ambasade.

- Ne treba zaboraviti da je SDA antievropska i radikalno islamistička verska grupa sa vrlo destruktivnim političkim ciljevima. Ona je zločinački, korumpirani, ratoborni i ratnohuškački pokret koji izaziva sukobe, funkcioniše i snalazi se samo u tim sukobima koje kreira. Tako da nije samo krivac na zapadu, nego SDA pokazuje spremnost da uvuče Bošnjake u sukob NATO i Rusije. Međutim, RS je organizovana i spremna na ovakve situacije. SDA neće moći da je sruši, ali može da izazove, pokrene ili čak ubrza proces razdruživanja od BiH i dovede do osamostaljivanja RS - mišljenja je Galijašević.

Ćeranić: Iz arhive se vadi Tuđmanova doktrina, ovo su antidejtonske aktivnosti

PROČITANE NAMERE

Dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić za Srpski telegraf ističe da se jasno prepoznaju antidejtonske aktivnosti.

Dodik: Štitićemo RS po svaku cenu

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je posle sastanka sa predsednicima parlamentarnih političkih stranaka iz RS da će se zalagati za rigorozne mere zaštite srpskog entiteta ukoliko SDA želi da izgura inicijativu za promenu njegovog imena.

RepublikaFoto: Tanjug/Snsd
Milorad Dodik

- Strategija i taktika onih koji pokreću takve inicijative, u koje ne ulazimo, jasno nam je da su tema koja se održava duži niz godina, pa čak i decenija, i da je tu pokušaj da se podrije Republika Srpska. Ono što ja vidim jeste nervoza koja je došla od predlagača jer je očigledno da je ovo pokušaj da se skrene pažnja s pozicije u federaciji i eventualno prebaci probleme na RS - kaže Dodik.

On je odbacio navode da mu je ruski predsednik Vladimir Putin mentor, te ističe da je samo predsednik prijateljske zemlje s kojim deli neke stavove.

- Putin mi kaže da sam dobar momak, isto kao što Amerikanci kažu da sam loš momak - naveo je Dodik.

- Postoji politički cilj. SDA želi da obesmisli Dejtonski sporazum, prikaže da je prevaziđen, nefunkcionalan i diskriminatorski. Naravno da je strani faktor povezan sa ovom inicijativom, nedavno je turski predsednik Erdogan na pres-konferenciji u Ankari nakon sastanka sa Kolindom Grabar Kitarović rekao da je neophodna revizija Dejtona. Bilo je reakcija na ovu Erdoganovu izjavu, ali se zaboravlja da je ona data nakon sastanka sa hrvatskom predsednicom. Imam utisak da se iz arhive vadi Tuđmanova doktrina - zaključuje Ćeranić.

REAKCIJE

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Samo dva entiteta i tri naroda mogu da se dogovore ako nešto žele da promene, nikakvi sudovi, a posebno nikakva sila. Znam da će RS opstati i samo Srbe molim da budu mirni i jedinstveni

Miodrag Linta, Savez Srba iz regiona

SDA uz pomoć pojedinih zapadnih centara moći pokušava u miru da ostvari ratne ciljeve Alije Izetbegovića o stvaranju islamske BiH bez Srba ili sa što manje njih

Dragomir Anđelković, analitičar

To je pokušaj gašenja RS jer ako to nije RS, onda to više nije država srpskog naroda u BiH, kao što je dogovoreno u Dejtonu, i time se u potpunosti menja konfiguracija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

25.01.2019 13:29

Sve mi se čini da je Zapad malo zakasnio da uništi Republiku Srpsku.Taj entitet je pustio duboke korene svojoj državnosti da svak pokušaj "čupanja"vodi u stvari do raspada Bosne.Srbi su pokazali jedinstvo nakon poslednje provokacije i poslale jasnu poruku da su mnogo jači nego što Izetbegović misli.Ne može se Srpska slomiti izopačenim shvatanjima političkih ekstremista.Glavu gore.