EKSKLUZIVNO: Arkan ubijen zbog dila sa Đinđićem!

Autor:

Vesti

21.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. januara 2000. godine u hotelu "Interkontinental" zato što se na tom istom mestu nešto ranije tajno sastao sa Zoranom Đinđićem. Na ovo ukazuju operativna saznanja do kojih je nedugo nakon likvidacije došla Državna bezbednost, o čemu je sačinjena i službena beleška koju Srpski telegraf objavljuje.

Željko Ražnatović Arkan

Operativci DB do ovih informacija došli su preko sagovornika iz opozicionih krugova bliskih Đinđiću, kao i pojedinih ljudi iz podzemlja sa kojima je Ražnatović održavao kontakte. Prema tim saznanjima, Arkan i Đinđić su i ranije održavali vezu (zna se da je komandant SDG bukvalno spasao lidera DS kada mu je dojavio da se skloni iz zemlje tokom NATO bombardovanja, inače će biti ubijen). Ipak, poslednji tajni sastanak, koji su održali nešto pre Arkanovog ubistva, a za koji je Slobodan Milošević saznao, očigledno je bio ključan da mu se potpiše smrtna presuda.

- Ražnatović je trebalo da pomogne Đinđiću da pridobije uticaj u podzemlju, kao i da eventualno mobilizuje određene vojne i policijske strukture koje bi se suprotstavile Miloševiću, jer mu je bilo jasno da bez te vrste pomoći nema prevrata. S druge strane, Arkan se zanimao za to dokle se stiglo sa optužbama protiv njega pred međunarodnim sudom u Hagu. On se kod Đinđića raspitivao i da li bi mu, ako mu pomogne da dođe na vlast, mogao obećati obustavu gonjenja i da neće biti izručenja - tvrdi sagovornik Srpskog telegrafa koji je te 2000. godine bio visokopozicioniran u DB.

Šešelj: Arkan je šurovao sa Hagom, to mu je došlo glave

RUŠENJE REŽIMA

Dodaje i da je ovaj tajni sastanak, za koji je Milošević saznao, bio okidač i da je predsednik SRJ tada shvatio da ga je Ražnatović izdao i da je spreman da promeni stranu.

Slobodan Milošević

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti DB

Tvrdim da se Arkan nikada nije odrekao Miloševića. Slobodan Milošević je uvek mogao da se osloni na njega jer su mu dozvoljavali da radi bukvalno šta hoće

- Ova saznanja imao je i deo tadašnje opozicije i oni su razmatrali da sazovu konferenciju za štampu i to javno objave - dodaje naš sagovornik.

Da Arkanu jeste presudilo to što je okrenuo leđa Miloševiću i počeo da pregovara sa Đinđićem, potvrđuje i Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije.

- Arkan je već u septembra-oktobru 1999. počeo da koketira sa strukturama iz Haga, dok se opozicija organizovala preko DOS da ruši Miloševićev režim. Pošto je Arkan bio vešt, gledao je kako to da iskoristi. On je imao veliku moć sa svojom Srpskom dobrovoljačkom gardom, kao i veliki uticaj u policiji i Državnoj bezbednosti. Samim tim, čim je počeo da razgovara sa Đinđićem i stranim službama, doneta je odluka da bude likvidiran - izričit je Nicović.

Mihajlo Mile Ulemek, nekadašnji pukovnik Srpske dobrovoljačke garde, ne sumnja da je Arkana ubila porodica Milošević i srpska policija.

Arkan spasao Đinđića 1999. godine

Samo tri dana nakon ubistva Arkana, 15. januara 2000. godine, britanski list Dejli telegraf objavio je delove intervjua koji je Đinđić dao za Njujork tajms, a u kome navodi da je upravo Arkan bio taj koji ga je savetovao da za vreme NATO bombardovanja ode u Crnu Goru kako bi izbegao mogući atentat. I ne samo to, već ga je upravo Arkan prebacio u Crnu Goru u vreme NATO agresije. Kako se tvrdi u tekstu, posle onoga što se desilo Slavku Ćuruviji došlo se do podataka da je pripreman čitav spisak za odstrel.

Foto: Srpski telegraf

- Arkan je njima smetao i to najviše zbog Marka Miloševića i Mire Marković. Ipak, lično ne verujem da je Arkan bio u dogovoru sa Đinđićem jer smatram da ne bi nikada izdao Miloševića iako nije mnogo verovao političarima generalno, pa čak ni Goranu Hadžiću, s kojim je bio dobar - kaže Ulemek.

HTEO DA SVEDOČI

Lider radikala Vojislav Šešelj kaže da je Arkan šurovao sa Hagom, što mu je došlo glave:

Nicović: Arkanu jeste presudilo to što je okrenuo leđa Miloševiću i počeo da pregovara sa Đinđićem

- U trenutku kada je Arkan ubijen mislio sam da su ga ubili Miloševićevi protivnici jer sam verovao da će se do kraja boriti protiv njegovog svrgavanja s vlasti. No, tokom boravka u Sheveningenu došao sam do podataka da je Arkan uveliko bio u pregovorima sa haškim tužilaštvom da bude svedok protiv drugih optuženih, a da zauzvrat njemu bude oprošteno. Sve sam ubeđeniji da su ga ubili oni koji nisu hteli da se pojavi kao svedok pred haškim tribunalom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading