Albanska plačipi*ka: Zlikovac Voker očajan što je Tramp stao na stranu Srba!

Autor:

Vesti

15.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski plaćenik Vilijam Voker bukvalno je poludeo zato što Amerika više nije na strani Albanaca, a Donald Tramp sve više podržava interese Srba na Kosovu. Čovek koji je isfabrikovao lažni masakr nad Albancima 1999. godine, što je poslužilo kao povod za NATO agresiju i bombardovanje SR Jugoslavije, samo što nije zaplakao u intervjuu za Glas Amerike govoreći o Kosovu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Nekadašnji čelnik Misije OEBS na Kosovu priznao je da je frustriran.

 

- Frustrira me što su SAD pristale na to da je bilo kakav sporazum sa Srbijom prihvatljiv, sve je to maslo nove administracije u Vašingtonu - rekao je Voker.

ŽALI ZA KLINTONOM

Povod za intervju sa osvedočenim srbomrscem bilo je približavanje dvadesetogodišnjice obračuna srpske policije s teroristima u Račku, što je on pretvorio u navodni masakr civila. Voker je poručio da je veoma zabrinut zbog zaokreta koji je Tramp doneo, ali i činjenice da više nema entuzijazma da se pomogne lažnoj državi Kosovo kao u vreme Klintona i Buša.

- Mislim da su SAD pokušale da se povuku iz svoje prethodne snažne posvećenosti Kosovu kao nezavisnoj državi iz više razloga. Pažnja se prebacuje na probleme u drugim delovima sveta. Kosovo je mala zemlja i SAD se ne oslanjaju na Kosovo za bilo šta, tako da interesi nisu isti. Ne bih rekao da su izgubile interes, ali gube entuzijazam koji im je potreban da pomognu Kosovu da se razvije kao država - izjadao se Voker.

On je zažalio što sada u američkoj vladi ne postoje ljudi koji su bili uključeni u projekat nezavisnog Kosova, koji su, kako tvrdi, svesni onoga što se dogodilo pre masakra u Račku.

- Teško je objasniti koliko je bila loša situacija za narod Kosova pod Slobodanom Miloševićem. I nisam video nikakav znak od beogradske vlade da promeni odnos prema Kosovu, a sadu su SAD prešle na stav da je bilo kakav sporazum prihvatljiv za nas. To me frustrira - zavapio je Amerikanac.

RepublikaFoto: youtube.com/albinfoch
Vilijam Voker

NADVIO SE OBLAK

Voker je poručio i da je rezigniran činjenicom da je Srbija sada u daleko jačoj poziciji, posebno što je Rusija podržava svom snagom.

- Nisam čuo moguća rešenja iz pregovora koja bi bila prihvatljiva za rešavanje problema. Vidim da je jedna strana spremna da pregovara i govori o budućnosti, dok je druga veoma nepromenjena u svom stavu da je Kosovo još deo Srbije. Srbija nastavlja da izaziva probleme na severu Kosova sa srpskom manjinom. Srbija je u jačoj poziciji. Oni imaju podršku Rusije i drugih zemalja na svojoj strani. Kosovo je u slaboj poziciji - smatra Voker.

Kako je rekao, brine ga i to što će neki od sadašnjih čelnika Kosova biti optuženi u Hagu:

- Još jedan oblak se nadvija preko Specijalnog suda za zločine OVK. Neki od njih smatraju da ih, ako ne rade ono što kažu EU ili SAD, lako mogu optužiti. Znam da su neki u sadašnjem rukovodstvu zabrinuti da bi mogli biti lično optuženi za ratne zločine.

Drecun: S razlogom je nezadovoljan

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Srpski telegraf da Voker ima debele razloge da bude nezadovoljan razvojem situacije.

- On je značajno doprineo samoproglašenju Kosova kreirajući monstruoznu laž o Račku. Poznat je po sličnim prljavim aktivnostima, zbog čega su ga prozvali salvadorski Kasapin. Žestoko je sve svoje usluge naplatio od Albanaca i sada je opravdano rezigniran što mu je sav trud u značajnoj meri ugrožen. Kada takav čovek negoduje što se stvari ne odvijaju kako je on mislio, onda to znači da se u novoj administraciji sve više uviđa da bez kompromisa nema dugoročnog rešenja kosovskog problema - ističe Drecun.

Najsu 2.200 evra dnevno

Albanci su angažovali bivšeg haškog tužioca u procesu protiv Slobodana Miloševića Džefrija Najsa da brani ozloglašenog zločinca OVK Samija Ljuštakua. Najs će za ovaj posao na dnevnom nivou biti plaćen 2.200 evra, plus troškovi putovanja do Holandije. Za sada je poznato da će Najs biti Ljuštakuov branilac, ali će biti uključen i u deo tima za odbranu ostalih osumnjičenih.

Mustafa i Ljuštaku stigli u Hag

Bivši komandanti OVK Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa stigli su u Hag, gde će biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine. Mustafa, poznatiji kao komandant Remi, saslušan je juče, a na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao je da se ne oseća krivim.

Ljuštaku će se pred sudom u Hagu pojaviti sutra.

Poruka SAD: Ukinite takse ili slede sankcije

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i američki Stejt department doneli su dokument u osam tačaka u kojem se od prištinske vlade zahteva da odmah ukine takse na proizvode iz centralne Srbije i preti sankcijama, odnosno uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama.

- Tražimo da se takse odmah suspenduju - stoji u dokumentu za koji TV Klan Kosova tvrdi da je uručen vlastima u Prištini. U suprotnom, kako se navodi, Priština će biti sankcionisana. Kao prva mera predviđeno je uskraćivanje podrške Kosovskim bezbednosnim snagama, koje Priština planira da razvije u vojsku Kosova.

Srbi iz Amerike: Peticija sa pet zahteva za Trampa

Zajednica Srba u Americi pokrenula je peticiju kojom se od predsednika Donalda Trampa traži da zaustavi progon Srba na KiM. Trenutno je cilj da skupe 25.000 potpisa, a podrška i potpisi rastu iz sekunde u sekundu.

- Mi, članovi srpske zajednice u Americi i njihovi prijatelji, obraćamo se predsedniku Trampu i Kongresu kako bi prestali da podržavaju albansku vladu, koju predvodi Hašim Tači, i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija. Režim Hašima Tačija naterao je dve trećine srpskog stanovništva da napusti svoje domove. Čak 40.000 Srba iz Prištine je prognano tokom albanskog pogroma. Stotine njih je ubijeno. Autobusi koji prevoze Srbe su kamenovani, a ožalošćeni napadnuti na grobljima - napisali su Srbi iz SAD.

Činjenice o podvali u Račku

- Akcija srpske policije sprovedena 15. januara 1999. u selu Račak na KiM

- Stradalo 45 Albanaca, ispostavilo se da su svi ubijeni bili pripadnici terorističke OVK

- Izveštaj za OEBS o ovoj akciji napravio Vilijam Voker s ciljem da se optuži srpska policija da je počinila masakr, iako nijedan dokaz nije ukazivao na to

- Isfabrikovani slučaj poslužio je kao pokriće za početak NATO intervencije i bombardovanja SRJ

Ko je Vilijam Voker

- Američki diplomata, rođen 1935.

- Bio ambasador SAD u Salvadoru i šef Kosovske verifikacione misije OEBS

- Bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem (UNTAES) u Hrvatskoj

- Zajedno sa Medlin Olbrajt, Džejmsom Rubinom i Ričardom Holbrukom radio na finansiranju i obuci albanskih terorista

- Vlada SRJ u januaru 1999. proglasila ga za personu non grata (nepoželjnu osobu)

- Isfabrikovao masakr u Račku 15. januara 1999. i napravio lažni povod za bombardovanje SRJ

- Prema izjavama međunarodnog patologa Finkinje Helene Rante, pritiskao je da ne objavi istinu o Račku

- U novembru 2008. imenovan za počasnog građanina Albanije

- Na desetogodišnjicu slučaja "Račak" Hašim Tači odlikovao ga zlatnom medaljom za usluge čovečanstvu

- Jedna ulica koja vodi do sela Račak dobila po njemu ime

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
mimi

15.01.2019 12:40

voker ,seme mu se zatrlo,