UKRADENO HOLBRUKOVO PISMO SLOBI

Autor:

Vesti

15.08.2017

06:33 >> 06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle 5. oktobra volšebno je nestao papir na kojem je Holbruk potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Uništen i izgubljen je i originalni primerak Dejtonskog sporazuma, otkrio je za Srpski telegraf šef diplomatije Ivica Dačić!

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman

Da su dokumenta uništena ili nestala, potvrđuju bivši državni funkcioneri, ali i nekadašnji ministri DOS. 
Dačić je ispričao da je istraživao kako su isparili sporazumi koju su za Srbiju i danas od ključne važnosti. 

- Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbruk potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nema ni tog papira, oni su, bre, sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo - navodi Dačić za naš list.

SLOBINA DELA

Miloševićev naslednik na čelu SPS ogorčen je i što se ne zna da je Milošević zaslužan za sporazume od kojih država i danas ima koristi.

- Dejtonski sporazum je njegovo delo, kao i druga stvar, ono za šta se još danas jedino držimo, a to je Rezolucija 1244 - ističe Dačić.

Jedno od objašnjenja gde je nestao "dejtonac", pružio je bivši ministar spoljnih poslova i čelnik DOS Goran Svilanović, koji je tvrdio da nije zatekao ovaj dokument kada je preuzeo resor 2000, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine.
Lider radikala Vojislav Šešelj tvrdi da najveći teret krivice za nestanak papira nose petooktobarski političari.

- Izdajnička garnitura koja je 12 godina vladala Srbijom uništila je ova dokumenta - bez dileme je Šešelj.

NIŠTA U ČETIRI OKA

Bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije Nikola Šainović za Srpski telegraf kaže da bi oni koji su hapsili Miloševića morali da znaju šta se desilo sa ovim dokumentima.

- Ne znam da li je Holbruk potpisao taj papir, ali pouzdano znam da je zvaničan stav Amerikanaca bio da je Kosovo deo Srbije. Postoji i u haškoj arhivi da je do Rambujea američki stav bio takav da je podrazumevao Kosovo u sastavu Srbije, i to nisu bili dogovori u četiri oka, nego zvanične potvrde nakon sastanaka sa Kristoferom Hilom. U svakom slučaju, čudno je kako su nestala ta dokumenta posle 5. oktobra - primećuje Šainović.

S druge strane, nekadašnji direktor Ministarstva spoljnih poslova, sada lider Levice Srbije Borko Stefanović, ima drugačije podatke.

- Dejtonski sporazum nije čuvan kako treba i znam da je nestao još krajem devedesetih. Holbrukove garancije su mit koji služi za zaluđivanje naroda - smatra Stefanović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading