Ekskluzivno - Mladićev ratni dnevnik: Šokantna ucena Bila Klintona za Srbiju!

Autor:

Vesti

06.12.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je došlo do realizacije onoga što stoji u tajnom ratnom dnevniku generala Ratka Mladića, izbegla bi se Srebrenica, a Amerikanci bi bili naši saveznici!

Ratko Mladić

Srpski telegraf došao je u posed originalnih dokumenata koje je komandant Vojske Republike Srpske rukom pisao, a odnose se na susrete koje je imao i razgovore koje je vodio. U jednom delu dnevnika Mladić do detalja prenosi šta se sve zbivalo na sastanku sa Brankom Tupanjcem, američkim biznismenom srpskog porekla i jednim od najbogatijih Srba u svetu, u februaru 1995. godine, u beogradskom hotelu "Moskva". Sve se događalo nekoliko meseci pre događaja u Srebrenici.

Tokom sastanka, Tupanjac obaveštava Mladića da tadašnja zvanična američka administracija sa predsednikom Bilom Klintonom na čelu traži 50 miliona dolara da bi se Jugoslaviji ukinule sankcije. Taj novac, kako mu je Tupanjac objasnio, treba da se odobri od zaplenjenih 200 miliona dolara jugoslovenskih para koje su tada bile u SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton

Kao čovek od uticaja u Americi, Tupanjac je predložio da za početak srpska strana uloži 10 miliona dolara kako bi kupila 100 do 200 kongresmena i senatora koji bi lobirali za naše interese. Tupanjac je generalu objasnio da je lider Hrvata Franjo Tuđman tako nešto već uradio, a Hrvati su na senatore potrošili 17 miliona dolara.

- U SAD kongresmena i senatora kupiš kao advokata i on radi za tebe. To moramo. Ovako se rat može završiti, a nismo ovo ni probali - zapisao je reči Tupanjca general Mladić i konstatovao da je "sve bolje nego ginuti".

RepublikaFoto: youtube.com/Bileca OnLine

Ko je Branko Tupanjac

  • rođen 1938. u Bileći u Hercegovini
  • u SAD otišao krajem šezdesetih godina prošlog veka
  • u Čikagu postao privrednik i jedan od najbogatijih Srba u Americi
  • poseduje pet preduzeća, dva hotela, nekoliko benzinskih pumpi i dvadesetak zgrada
  • finansirao prenošenje posmrtnih ostataka književnika Jovana Dučića u Trebinje
  • ktitor je hrama Hercegovačka gračanica, za šta ga je SPC odlikovala Ordenom Svetog Save prvog stepena
  • nosilac Ordena Njegoša prvog reda i Ordena za mir UN
  •  od 2009. je senator Republike Srpske

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marinero

08.12.2018 08:32

Stvarno da coveka stomak zaboli od ovoga, da su pravi Srbi skupili bi te pare u Americi, a ne usred sankcija i rata da muljaju ... Pokvarena igra pregovora sa vojskom, a ne sa politicarima ... Nije ni cudo kako smo prosli.