Još jedno oštro saopštenje Rusije o Kosovu: EU i SAD da obuzdaju svoje štićenike ili...

Autor: Tanjug

Vesti

23.11.2018

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras, povodom upada jedinica ROSU i hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, da EU i SAD "ili nisu u stanju da obuzdaju svoje štićenike ili odobravaju njihovo agresivno ponašanje".

RepublikaFoto: Tanjug
Sergej Lavrov

U komentaru MSP Rusije u vezi sa zaoštravanjem situacije na KiM, koje je objavljeno na sajtu ambasade te zemlje u Beogradu, ocenjuje se da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila. 

MSP Rusije je upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje četvorice Srba nazvalo novom provokacijom Prištine, čiji je cilj proterivanje Srba iz pokrajine.

- Očigledno je da Priština nastavlja politiku etničkog čišćenja i raspirivanja ''trgovinskog rata'' na Balkanu, koje sledi za odlukom ''vlade'' Kosova od 22.novembra ove godine o uvođenju poreza od 100 odsto na uvoz srpske robe, uključujući prehrambene proizvode, lekove, štampanu produkciju itd", navodi se u saopštenju i ističe da je cilj da se za Srbe stvore nepodnošljivi uslovi za život u rodnim mestima.

 

 

U komentaru se, takođe, odlučno osuđuju potezi Prišstine koji vode ka konfliktu. 

Ocenjuje se i da iznenađuje povlačenje KFOR-a koji, kako se podseća, funkcioniše na osnovu mandata SB UN i u obavezi je "ne samo da reaguje na provokacije na adekvatan način, već i da deluje preventivno kako bi se izbegao rast napetosti". 

- Stiče se utisak da Evropska unija i SAD, koje tokom više godina pružaju pokroviteljstvo kosovskim Albancima, ili nisu u stanju da obuzdaju svoje ''štićenike'' ili odboravaju njihovo ponašanje. U vezi s tim smatramo da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila - napominje se u komentaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading