Strašno! Haški sud tera bolesnog Mladića u samicu!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

17.11.2018

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teško oboleli Ratko Mladić telefonom se iz haškog pritvora uključio u jutarnji program TV Hepi. Zatvorska uprava zbog toga odmah najavila drakonsku kaznu za generala

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Haške sudije nameravaju da teško obolelog generala Ratka Mladića, koga su osudili na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina u BiH i kome život već mesecima bukvalno visi o koncu, prebace u samicu!

"Ljubi vas deda... "

General Mladić se u TV program uključio preko mobilnog telefona svoga sina Darka, a njegovo obraćanje trajalo je jedva nešto više od minut.

- Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe, neka on intervjuiše Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe... Darko, reci Voji da dođe da igramo šah, jer sam ga zadnji put tukao 7:1. I to mu je bila prisutna i ona njegova 'kosovka devojka' i tada je loše prošao... - poručio je Mladić, dodajući da pozdravlja i Šešeljevog sina za koga je rekao da će biti bolji od oca, kao što je i njegov sin bolji od njega. General se zatim obratio Dorohinu, pozdravljajući ga na ruskom jeziku.

- Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku partiju sovjetske..., pardon, Ruske Federacije. Pozdrav za Pavela i neka otvori oči na ovo što ovaj NATO hoće, mnogo se šire ka Rusiji... I neka Voja malo omrša. Živi bili! - istakao je Mladić i prekinuo vezu.

Činjenice

* Mladić je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu
* Osuđen je po deset od ukupno 11 tačaka optužnice
* Osuđen je za 'genocid', progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca
* Oslobođen je optužbi za 'genocid' u šest opština

Helena Egelston, portparolka Haga, odmah je saopštila da je pokrenuta istraga o ovom 'incidentu'.

- Pritvorenici nemaju pravo da razgovaraju sa medijima bez dozvole suda. Reč je o verovatnom kršenju Pravilnika o pritvoru. Pritvorenici mogu bez ograničenja da komuniciraju sa članovima uže porodice putem telefonske govornice instalirane u zajedničkim prostorijama pritvorske jedinice, ali im nije dozvoljeno da poseduju i koriste mobilne telefone - naglašava Egelstonova, najavljujući da će Mladiću gotovo sigurno biti ukinita komunikacija sa porodicom.

Sigurna kazna

I dok se Darko Mladić nije oglašavao, šef SRS Vojislav Šešelj ocenjuje da postoji realna opasnost da general Mladić snosi posledice.

Sekretar Haga: Mesec dana ćemo kontrolisati razgovore

Sekretar u Hagu Olufemi Elijas naredio je da Mladićevi telefonski razgovori budu nadzirani u sledećih mesec dana. Upravi pritvora u Sheveningenu nalaže se i da presluša telefonske razgovore koje je Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i onaj tokom emisije na TV Hepi. Naređeno je i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora.

- Olakšavajuća okolnost jeste to što Ratko nije znao gde mu je sin u trenutku kada ga je zvao. Zatvorenici u Hagu obično su imali pravo na poziv u 8 i 9 sati ujutru... Drugo, general sigurno ne zna šta piše u Pravilniku o pritvoru, niti verujem da je uopšte imao uvid u njega. Iako svaka sankcija može životno da ga ugrozi, verujem da će Hag odlučiti da ga sankcioniše i zato Srbija mora energično da reaguje i da se tome suprotstavi. Ratka bi potpuno uništila samica i prekid kontakta s porodicom, što Hag svakako može da izrekne kao sankciju... - upozorava Šešelj.

Marić: Zvao je sina, šta je sporno?

Novinar i voditelj Milomir Marić tvrdi da Mladić uključenjem u njegovu emisiju nije prekršio ni jedno jedino haško pravilo.

- Ratko se nije javio telefonom direktno u emisiju, već se po navici javio sinu Darku, koji je sticajem okolnosti bio u mojoj emisiji prezentujući knjigu. Darko mu je rekao gde se nalazi i general me je pozdravio kao što bi to uradio svaki normalan čovek. Radio sam sa njim intervju kad je bio na vrhuncu slave, kao najveći komandant, i naravno da ćemo se pozdraviti... - podvlači Marić.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading