Rasim Ljajić o kosovskom porezu: Evropa bar da prizna da CEFTA ne postoji

Autor: Tanjug

Vesti

13.11.2018

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da su pretnje Prištine da dodatno poveća porez na robu iz centralne Srbije i BiH "najobičnije politikanstvo i borba za političke poene" i najavio da će sa kolegom iz BiH Mirkom Šarovićem zatražiti od Evropske komisije da reaguje.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

Nedelju dana od kada su privremene prištinske institucije odlučile da porez na robu iz centralne Srbije i BiH povećaju za 10 odsto, premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je rekao da bi "ove takse mogle da budu i veće", podseća "Politika". 

Ljajić za taj list najavljuje da će se verovatno početkom sledeće nedelje ovim povodom sastati sa ministrom trgovine BiH Mirkom Šarovićem kada će, kako je rekao, Evropskoj komisiji uputiti zajednički zahtev da nešto preduzme, u krajnjem slučaju "da prizna da CEFTA više ne postoji". 

Pritisak na EK

- Sigurno se nećemo pomiriti i dobrovoljno prihvatiti ovakvu situaciju. Vršićemo stalan pritisak na EK, ako ništa drugo, da priznaju da CEFTA ne postoji - rekao je Ljajić. 


Kako je dodao, "ovo više nema veze sa ekonomijom niti može da se objasni". 

- To je najobičnije politikanstvo i borba za političke poene. Ova odluka je štetna za ljude koji žive na Kosovu jer će oni morati da plate svako dodatno oporezivanje - rekao je Ljajić.

Ocenio je i da, osim vrlo blage reakcije iz EU, za sada nema nikakvog pomaka u rešavanju ovog problema.

 

 

- Jedino Evropska komisija može da zaustavi ovakvo ponašanje Prištine. Jer CEFTA više ne postoji ili postoji u nekom drugom obliku - smatra ministar trgovine. 


On ističe i da se, do sada, nikada nisu dešavali ovakvi incidenti na tržištu, odnosno da je bilo slučajeva povećanja taksi za jedan ili dva proizvoda, alli uvek uz neophodno obrazloženje. 

Kupci oštećeni

- I da se nastavi trgovina to neko mora da nadomesti, a po svemu sudeći to će biti firme koje prodaju robu na tom tržištu. Konačnu cenu će platiti kupci - upozorio je Ljajić. 

Na pitanje "Politike" koliki su gubici za privredu, on kaže da još nema preciznih podataka. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading