NATO: Odnosi Srbije i Alijanse bolji nego ikada!

Autor: n1info.com

Vesti

12.11.2018

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj izjavio je da su odnosi Srbije sa Alijansom bolji nego što izgleda i da politika vojne neutralnosti i dobri odnosi sa Rusijom ne predstavljaju prepreku za dalje produbljivanje saradnje.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio Europa Liberă
Džejms Apaturaj

- Iskreno, odnosi Srbije i NATO bolji su nego što se to čini prosečnom čoveku. Puno toga radimo zajedno, imamo dobar politički dijalog i mislim da ljudi u Srbiji vide kako se slažu generalni sekretar (Jens Stoltenberg) i presednik Vučić, ali imamo i dosta i praktično zajedničkog rada - rekao je Apaturaj za N1.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, Apaturaj je rekao da nema kontradiktornosti između dobrih odnosa sa NATO i dobrih odnosa da Rusijom.

-Mi ništa ne namećemo partnerima. I ja za primer uvek uzimam Jermeniju koja je vojni saveznik Rusije, ima ruske baze, ali je dobar je i solidan partner sa NATO-om, bez ikakvih problema. Vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO-om, Austrija i Švajcarsku su vojno neutralne, ali su bliske sa nama, Finska i Švedska takođe. Zaista, to nije problem za NATO. Ni neutralnost, niti odnosi sa Rusijom - rekao je Apaturaj.

Kako je naveo, NATO nema interes da se širi na Zapadni Balkan.

- Nemamo interes da se širimo bilo gde. Ono što jeste naš interes je da odgovorimo na interese zemalja koje žele da (nam) se pridruže. To je drugačija stvar. Mi ne tražimo, naša vrata su otvorena u slučaju da one hoće. Zato poštujemo to što Srbija ne želi da uđe u NATO. To je odluka Srbije i mi s tim nemamo problem. Možemo da radimo u partnerstvu, kao sa Švedskom - objasnio je on.

Upitan da li Srbija može biti članica EU, a da prethodno ne postane članica NATO, zvaničnik te Alijanse je odgvorio potvrdno.

- Moj najkraći odgovor je – da. Mislim da ako Srbija želi samo da postane članica EU i EU odluči da je prihvati, to nema nikakve veze sa NATO. To može ići bez ikakvih problema - kazao je.

Na pitanje da li NATO podržava formiranje Vojske Kosova, on je rekao da NATO nema zvaničan stav o tome.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading