Odluka da kosmetski operater otme pravo na prenos struje JOŠ JEDAN POLITIČKI PRITISAK NA SRBIJU

Autor: Tanjug

Vesti

09.11.2018

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U eventualnoj odluci da Elektromreža Srbije ostane bez dela energetske mreže na severu Kosova i Metohije, nema ni "e" od energetike, već je reč o još jednom političkom pritisku na našu zemlju i kršenju zakona, izjavio je predsednik Nadzornog odbora EPS-a prof. dr Branko Kovačević.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na pitanje da li bi moglo da dođe do najgoreg scenarija za Srbe sa severa Kosova da ostanu u mraku i bez grejanja, Kovačević je za Politiku rekao da Albanci na Kosovu nemaju stračnjake koji bi to umeli tehnički da izvedu i ostave Srbe bez električne energije.

On podseća da je, kada se u Briselu pregovaralo o energetici, rečeno da će postojati dva preduzeća za prenos srtruje.


- Jedno je trebalo da formira Zajednica srpskih opština, na koju se čeka pet godima i koju, kako kaže šef diplomatije Ivica Dačić, više niko ni ne spominje. A ako nema ZSO, nema ni srpskog preduzeća za prenos struje - kazao je Kovačević.

Kovačević je uveren da ovih problema ne bi bilo da se na vreme rešilo pitanje srpske imovine, pre svega jezera Gazivode i trafostanice "Valač", koji su srpski i koje nikako ne treba predavati Albancima na upravljanje, pogotovo ako se zna da se svi energetski objekti održavaju parama iz Srbije, navodi list.
Foto: youtube.com/ kenan nurovic
Gazivode

- Upravo je trafostanica "Valač" u opštini Zvečan rekonstrisana, jer je reč o postrojenju koje obezbeđuje energetsku sigurnost stanovnicima tog dela pokrajine. Upravo do "Valača", a od Novog Pazara, ide dalekovod koji sever Kosmeta snabdeva strujom, a sve je to plaćeno parama Srbije i to Brisel dobro zna - podvukao je Kovačević.

Politika prenosi da izvor upućen u elektroenergetske odnose Srba i Albanaca kaže da Srbe na severu pokrajine može da zadesi i najgori scenario, a to je da ih Albanci isključe sa mreže i ostave u mraku

Ukoliko otmu pravo na prenos električne energije na visokom naponu kosmetski operater bio bi u situaciji da se surovo poigra sa Srbima, tako što će im, kad god mu se ćefne, reći da za Srbe nema struje. Kada je u pitanju niski napon, rešenje je formiranje ZSO, odnosno formiranje kompanije na severu Kosova koja bi Srbe snabdevala električnom energijom, naveo je list.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading