DAČIĆ: Oni očekuju da Srbija pod pritiskom pristane na ULTIMATUM!

Autor: Tanjug

Vesti

08.11.2018

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Priština ne želi dijalog, već očekuje da Srbija pod pritiskom pristane na nešto o čemu se neće pregovarati, nešto što će biti ultimatum", izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

On je gostujući na RTS-u rekao da je taktika Prištine da se situacija "zaoštri", kako bi se iznudila neka odluka, poput vizne liberalizacije sa EU.

- Oni računaju da trguju s tim. To su podle igre koje opasno prete celom ovom regionu. Kao što je Vučić rekao, imamo niz incidenata koji se dešavaju uvek po pravilu uoči održavanja dijaloga - primetio je Dačić.

Upitan da li je realno očekivati da se do maja iduće godine, do isteka mandata Evropske komisije i komesarke Federike Mogerini, postigne sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, on je ocenio da se, ako se ide ovim putem, neće stići ni do prve tačke, jer to što Priština radi je miniranje dijaloga.

- Prvo nisu realizovali ono što su potpisali prilikom Briselskog sporazuma, a to je bio preduslov za razne druge mehanizme koji su bili potrebni da se formiraju na KIM, uključujući energetski sporazum. Oni sada to pitanje vezuju za neke nove pakete, tipa ako nas primite u UN, mi ćemo da formiramo Zajednicu srpskih opština (ZSO). Od toga nema ništa. Oni računaju da je Srbija slaba i da će ona da poklekne pod ultimatumuima da bi imala određenu perspektivu na evropskom putu koji je za nas veoma važan - rekao je Dačić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema njegovim rečima, za Beograd je pre svega važno da se na pravilan način dođe do trajnog rešenja za KiM, jer je to važno za stabilnost i mir čitavog regiona.

Šef srpske diplomatije je istakao i da svaki sporazum koji nije pravedan ne garantuje dugoročni mir, i da je zato Srbija čvrsta u svojim stavovima.

Kako je rekao, Priština se žali da Srbija ne prihvata da Kosovo bude članica međunarodnih organizacija, i podsetio da međunarodne organizacije po svom statutu u svoje članstvo primaju države, a da samoupravne teritorije koje nisu države mogu da to postanu samo uz saglasnost država u čijem su okviru.

- Kosovo od nas nije tražilo nikakvu saglasnost. Oni nemaju statutarno pravo da budu članice tih organizacija. i onda se pokušava da se na silu Kosovo predstavi kao država - rekao je Dačić i dodao da Kosovo hoće da uđe u Interpol da bi se reklo da je priznato kao država.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading