Šiptari se zaigrali! EU traži da Priština hitno objasni povećanje poreza i da opozove tu meru!

Autor: Tanjug

Vesti

06.11.2018

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija je zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne svoju odluku o povećanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i očekuje da Priština te mere opozove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ovakva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova - poručila je portparolka EU Maja Kocijančić. 

Kocijančić je u saopštenju navela da EU zahteva ”hitno razjašanjnje” današnje "neočekivane odluke kosovske Vlade" na osnovu koje se za 10 procenata povećava porez na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 


- Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere - poručila je Kocijančić. 

Ona je dodala da ovakvom odlukom kosovske vlasti podrivaju regionalnu sardnju, uključujući i Regionalno ekonomsko područje, kao i da nisu u skladu sa principima navedenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Kosovo sklopilo sa EU, a kojim se regulišu ptava i obaveze Kosova na putu evrointegracija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading