USVOJENE IZMENE ZAKONA O OZAKONJENJU: Bager ruši pre suda!

Autor: M. LESKOVAC - D. SIMIĆ

Vesti

27.10.2018

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odsad više neće moći da zida ko kako stigne! Izmene Zakona o ozakonjenju, koje je u petak usvojila Skupština Srbije, sprečiće bahate investitore da varaju kupce i omogućiti da se divlji objekti lakše i brže uklanjaju.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
ODZVONILO Više neće moći da zida gde ko stigne

Naime, do sada se na rušenje nelegalnih građevina čekalo zbog predugih upravnih i sudskih sporova, a ovim zakonom je taj postupak drastično skraćen.

- U dosadašnjoj praksi uvideli smo da je jedna od glavnih zloupotreba postupka o ozakonjenju bila vođenje maratonskih sporova, koji u Srbiji u proseku traju nekoliko godina. Sada smo predvideli da je umesto pravosnažnog rešenja dovoljno konačno, najčešće drugostepeno rešenje, kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija. Očekujemo da će ova mera doneti mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada - kaže za Srpski telegraf ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Umesto pravosnažnog rešenja, za uklanjanje nelegalnih objekata biće dovoljno konačno, drugostepeno rešenje

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva

Još jedna od važnih odredbi ovog zakona koji će se obračunati sa bahatim investitorima jeste obavezna vidljivost na satelitskom snimku onih objekata koji su građeni od 2015. godine. Sve do sada za objekte građene u prethodne četiri godine nije postojala ova obaveza, što su bespravni investitori i inspektori zloupotrebljavali. Ovo su samo neki od primera divlje gradnje u Beogradu.

Foto: ST/D. KADIĆ

Umesto pet podigao devet spratova

Jedan od drastičnijih primera divlje gradnje je izgradnja hotela u Venizelosovoj ulici 54 u Beogradu, gde je, umesto dozvoljenih pet spratova iznad zemlje, investitor sazidao ni manje ni više nego devet spratova! Tek kada je ozidan osmi sprat, u januaru ove godine, građevinski inspektor opštine Stari grad izašao je na teren i konstatovao da je prilikom izgradnje odstupljeno u pogledu spratnosti, a o istom je obavešten Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Beograda radi preuzimanja mera iz svojih nadležnosti.

NAJVAŽNIJE IZMENE ZAKONA O OZAKONJENJU
1. Obavezna vidljivost na satelitskom snimku objekata koji su građeni od 2015. godine
2. Objekti koji nisu ozakonjeni jer ne ispunjavaju zakonske uslove mogu da se ruše posle drugostepene odluke
3. Uvodi se obaveza da se podnese poreska prijava (porez na imovinu) pre dobijanja rešenja o ozakonjenju
4. Nijedan objekat koji je izgrađen posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju (novembar 2015. godine) nije i ne može biti predmet ozakonjenja
5. Propisana je obaveza da se vodi javna evidencija svih pokrenutih postupaka ozakonjenja u javnom registru - katastru

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading