PAKLENI PLAN ZA KOSMET: Albanci s KFOR-om vežbaju napade na srpske tenkove!

Autor: novosti.rs

Vesti

25.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komanda Kfora ima izrađen plan za slučaj ulaska jedinica Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju i uveliko organizuje vežbe s pripadnicima Kosovskih snaga bezbednosti, koje obučava za uništavanje srpskih tenkova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kfor uveliko vežba za obračun sa srpskom vojskom

Ova informacija, do koje su došle srpske obaveštajne službe, pokazuje da se Priština uveliko priprema za sukob sa srpskim snagama bezbednosti. U središtu paklenog plana prištinskog rukovodstva i njihovih zapadnih saveznika jeste provociranje Beograda i uvlačenje Vojske Srbije u direktan konflikt.

Zauzimanje hidroelektrane "Gazivode"

Albanci procenjuju da bi Beograd vojno reagovao u slučaju definitivnog zauzimanja jezera i hidroelektrane "Gazivode" kod Zubinog Potoka i drugih objekata od vitalne važnosti za opstanak srpske zajednice, kao i hapšenja istaknutih Srba sa KiM ili "anšlusa" opština sa severa Pokrajine.

- Komandant Kosovskih snaga bezbednosti Rahman Rama nedavno je naredio da se po hitnom postupku napravi "plan za odbranu" u slučaju ulaska Vojske Srbije na sever KiM - saznaju "Novosti" u vrhu bezbednosnih struktura. - Glavni udar, prema skici ovog plana, preuzeli bi albanski bataljoni iz Gnjilana i južne Mitrovice. Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga zato već duže vreme uvežbavaju protivtenkovske borbe, blokiranje puteva, postavljanje protivoklopnih mina i gađanje iz raketnih bacača.

Tvorac scenarija za odgovor na moguću reakciju Beograda je američki kontingent međunarodnih snaga koji je svoj plan sastavio u bazi "Bondstil".

Bondstil

U toku vežba "Srebrna sablja"

Zajedničke vežbe prištinskih snaga bezbednosti i NATO odavno prevazilaze uobičajene partnerske donose. Upravo ovih dana u toku je vežba pod nazivom "Srebrna sablja", koja se održava u bazi Kfora "Film siti" u Prištini i u kojoj učestvuje čak 17 institucija, organizacija i agencija tzv. nezavisnog Kosova. To je deo šireg paketa civilno-vojne saradnje u kome međunarodne snage i vlasti iz Prištine već duže vreme razrađuju bezbednosne scenarije u čijem je središtu uglavnom konflikt sa Beogradom.

Međunarodne snage iz istih razloga budno prate svaki bezbednosni potez Beograda. Njima je obaveštajno interesantna predstojeća vežba koju će Vojska Srbije, povodom veka pobede u Prvom svetskom ratu, 10. novembra organizovati na pet lokacija širom države. U njoj će učestvovati 8.000 pripadnika VS, od čega će njih 6.000 biti uključeno u borbena gađanja. Ovi manevri po broju učesnika biće najveći koji su poslednjih godina održani u regionu.

Ova vežba je zamišljena kao sveobuhvatna provera spremnosti oružanih snaga. U njoj će učestvovati 469 borbenih sistema i 24 vazduhoplova. Plan manevara podrazumeva forsiranje reka i prebacivanje tehnike, dejstvo avijacije i artiljerije, gađanje u pokretu oklopne tehnike...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Boki

05.11.2018 10:42

Ako nedaj bože krene po zlu, šiptari brzinski stižu u Albaniju jednosmerno,Kfor može slobodno pakovati kofere da ih Ameri mogu pokupiti u Draču!