Vozač kamenovanog autobusa: Albanci su hteli da nas pobiju!

Autor: novosti.rs

Vesti

23.10.2018

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Čim smo se približili Pećkoj banji, bilo je jasno da se nešto sprema. Bilo je policije, koja nas je sačekala jer smo bili u najavljenoj poseti, ali i mnogo meštana, uglavnom mladih, kojima se sa lica čitalo da nismo dobrodošli. Napeto je bilo sve vreme, a napad je usledio po povratku vernika u autobuse. Bilo je strašno. Kamenice su udarale u autobuse, na put su nam isprečili traktor sa prikolicom... Klasična klopka. Da nije ubrzo stiglo policijsko pojačanje, pobili bi nas."

RepublikaFoto: facebook.com/Boško Kozarski
Šiptari koji su kamenovali srpski autobus

Ovako vozač autobusa Milan Jelić govori o napadu albanskih ekstremista na dva autobusa sa oko 150 vernika iz Beograda, koji se u nedelju oko 15 časova dogodio u Pećkoj banji kod Istoka, u kome, na sreću, niko nije povređen.

- I vernici i vozači autobusa, nas četvorica, ponašali smo se po pravilima koja su nam vodiči iz udruženja "Svi za Kosmet" predočili - priča Jelić. - Već kod skretanja za Pećku banju videli smo mnogo okupljenih mladih meštana, koji su kretanje naša dva autobusa snimali mobilnim telefonima. U selu su nas sačekali sveštenik, četiri policijska automobila i 10-12 policajaca i desetine mladih meštana, vrlo neprijateljski raspoloženi.

No, po rečima Jelić, vernici su mirno izašli iz autobusa i sa sveštenikom i u pratnji nekoliko policajaca, peške krenuli prema crkvi Studenici Hvostanskoj. Vozači nisu išli sa njima.

- Policija nam je rekla da se okrenemo, parkiramo i da ne izlazimo iz autobusa - nastavlja Jelić. - Primetili smo jednog starijeg meštanina sa kečetom na glavi, koji je sve vreme razgovarao sa mladićima. On je bio glavni. Verovatno im je davao neke instrukcije. Kada su se vernici vratili, počela su dobacivanja, a potom da lete kamenice, neke teške i po dva kilograma. Udaralo je po autobusima kao da padaju bombe. Trajalo je to dvadesetak minuta, dok nije stiglo policijsko pojačanje.

Policija ih je, kako kaže sagovornik, potom sprovela do policijske stanice u Istoku.

- Uzeli su izjave od kolege Nikole Tešića i mene i evidentirali štetu na autobusima - priča Jelić. - Čak su i policajci zvanično potvrdili da niko od nas ničim nije isprovocirao napad. Imali smo pratnju petnaestak kilometara.

Napad na grupu srpskih hodočasnika osudili su politički predstvnici Srba, ali i Albanaca na Kosovu. Naime, Srpska lista ocenila je da je ovaj napad u Metohiji primer verske netolerancije koja je neviđena na tlu Evrope. U saopštenju za javnost ove liste ističe se da "ohrabreni ćutanjem međunarodne zajednice na ovakve događaje, ekstremisti na albanskoj strani nastavljaju progon svega što je srpsko na KiM".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading