UST: Izborna komisija unosi zabunu i ne ceni pravnu argumentaciju kandidata

Autor: Republika

Vesti

22.10.2018

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U postupku izbora zamenika javnog tužioca prema tvrdnjama kandidata Izborna komisija DVT prilikom sprovođenja pisanog testa, koji se sastoji u izradi optužnog akta zadaje dvosmislene zadatke vezane za pravna pitanja koja su u praksi poznata kao "sporna", i za koja nije zauzet ujednačen pravni stav.

RepublikaFoto: Promo foto
Nenad Stefanović, predsednik UST

Kandidati takođe tvrde da su  čak i dva veća Vrhovnog kasacionog suda isto pitanje koje je bilo predmet zadatka rešavali na drugaciji način odnosno da imaju dva razlicita odgovora.

Nenad Stefanovic predsednik UST:

- Zaključuje se iz tvrdnji kandidata i odluke o načinu ocenjivanju Izborne komisije da je diskrecionom ocenom  jedno rešenje unapred određeno kao tačno, pa se prilikom ocenjivanja zadatka nije uzimalo u obzir drugo rešenje koje ima uporište u zakonu i sudskoj praksi.

Čak i kada se poziva Izborna komisija na presudu Vrhovnog suda što nije uvek slučaj, nameće se pitanje odakle legitimitet Izbornoj komisiji da ceni ispravnost presuda VKS i da jednu navodi kao tacnu u situaciji kada obe rešavaju isto sporno pitanje?! 

Izborna komisija mora da ceni pravnu argumentaciju kandidata!

Foto: Public

Ovakvim postupanjem može se zaključiti da Izborna komisija favorizuje kandidate koji su slučaj rešili u skladu sa samo usvojenim rešenjem od strane Izborne komisije DVT a što stvara sumnju u objektivnost postupanja članova i pravičnost sprovedenog testiranja. 

Ovo je još jedan od razoga zašto nam je potrebna reforma pravosudja i izmenjen način izbora sudija i tužilaca.

DVT i VSS treba da se bave rangiranjem i izborom, a testiranje treba prepustiti instituciji koja ima strucne kapacitete.

UST je tražio da nam se dostavi test kako bi ga analizirali pravni stručnjaci i utvrdili tačnost istog kao stepen težine zadatka.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading