TEŠKO ORUŽJE ZA 5.000 ŠIPTARA: Kako Priština zamišlja svoju vojsku

Autor: Borko KAŠANSKI

Vesti

19.10.2018

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage predviđa da kosovska vojska ima mandat na celoj teritoriji Kosova i Metohije, kao i sve atribute oružane formacije - vrhovnog komandanta, generalštab, teško naoružanje, simbole...

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička, što znači da bi u njenom sastavu trebalo da budu i pripadnici manjina na KiM, uključujući i Srbe.

- Kosovske snage bezbednosti su ovlašćene da koriste sile, vatreno oružje, alat i opremu koju koriste kako bi ispunili svoje ustavne i zakonske nadležnosti i dužnosti - navedeno je u zakonima koje je parlament u Prištini u četvrtak usvojio u načelu.

Osnovni zadatak KSB, koji će, kako je predviđeno, preći pod ingerencije Ministarstva odbrane, jeste da štiti teritorijalni integritet samoproglašene države Kosovo, kao i da štiti građane i zajednice, daje vojnu podršku civilnim vlastima i učestvuje u međunarodnim operacijama.

 

 

Zakoni predviđaju da do transformacije u vojsku dođe u periodu od deset godina.

Vrhovni komandant KBS biće predsednik Kosova i on će u hitnim slučajevima moći da naredi mobilizaciju.

Kad je reč o strukturi, vojska će imati generalštab, na čijem čelu će biti osoba koja će imati čin generala i koju predlaže ministar odbrane, a imenuje kosovski predsednik. Vojska će imati četiri kategorije pripadnika, odnosno aktivni i rezervni sastav, regrute i veterane, ali i rezervno osoblje, kadete, regrute i civilno osoblje.

Predviđeno je da KBS ima pet komandi - glavni štab i komande kopnene sile, nacionalne garde, logističku i za doktrinu i obuku.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Vulin: Opasnost za region

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje tzv. kosovske vojske i upozorio da stvaranje paravojske na KiM ugrožava čitav region. On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na odluku kosovske skupštine i istakao da je na međunarodnoj zajednici da obezbedi poštovanje Rezolucije 1244.

Prema zakonima, dan kosovskih snaga bezbednosti biće 27. novembar, a simboli himna, zastava, simbol KBS i simboli jedinica KBS. U zakonu se, kad je reč o naoružanju, navodi da će KBS biti opremljen sistemima oružja u skladu sa potrebama za ispunjavanje svojih nadležnosti i dužnosti.

Mobilizacija KBS se sprovodi u vreme mira naređenjem komandanta KBS, a u vreme vanrednog stanja naređenjem kosovskog predsednika.

Kosovski parlament je zakone usvojio bez prisustva poslanika Srpske liste, koje su ostali poslanici brutalno vređali dok su napuštali sednicu.

ČINJENICE o predlogu za Vojsku Kosova
 Do 5.000 aktivnih pripadnika
Deluje na celoj teritoriji KiM
Rok za transformaciju 10 godina
Vrhovni komandant predsednik Kosova
Ima generalštab i pet komandi
Ima aktivni i rezervni sastav, regrute i veterane, ali i rezervno osoblje, kadete i civilno osoblje
Kao dan vojske predviđen 27. novembar

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading