VUKOV ČOVEK OJADIO GENEKS, A SAD OBUSTAVLJENA ISTRAGA: Potplatio ženu korumpiranog sudije

Autor: Alo, Republika

Vesti

17.10.2018

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Gajić,šef pravnog saveta Narodne stranke i desna ruka Vuka Jeremića, hapšen je u oktobru 2007. zbog podstrekivanja na zloupotrebe kojima su tadašnja preduzeća u sistemu "Geneksa", a time i budžet Republike Srbije, olakšani za 61,92 miliona.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vladimir Gajić, šef pravnog saveta Narodne stranke

istragu protiv njega je obustavila Biljana Jakšić, inače supruga sudije Blagoja Jakšića, nedavno osuđenog za korupciju, saznaje Alo.

Pritom, zanimljivo je da je u okviru iste istrage za malverzacije u istim preduzećima, i to po istoj šemi kao i u slučaju Gajića, smatrala da treba nastaviti istragu za sada pokojnog Milorada Savićevića i ostalih uhapšenih.

U velikoj policijskoj akciji početkom oktobra 2007. uhapšeno je pet osoba, uključujući Petra Novakovića i Ivicu Lukića, dvojicu bivših generalnih direktora beogradskog preduzeća "Generaleksport", kao i Milorada Savićevića i Vladimira Gajića, dvojicu bivših generalnih direktora preduzeća „Internacional CG“.

Reč je o firmama koje su poslovale u istom sistemu kao naslednice čuvenog srpskog giganta „Geneks“. Osim njih, uhapšena je i Ljiljana Mlađan, bivša direktorka Centra za pravne poslove Agencije za privatizaciju. U to vreme je kao bomba odjeknula vest da je pomenuta petorka konzorcijumu firmi "Neimar V“, "Kemoimpeks“ i "Irva“ prodala u bescenje najpre zemljište na ekskluzivnoj lokaciji, a potom i poslovni prostor u blizini Centra "Sava“ u Novom Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug
Vuk Jeremić

Procenjivalo se da je pomenuti konzorcijum na tom poslu profitirao oko 20 miliona evra, za koliko je oštećen budžet Srbije.

Dok se Savićević tereti da im je poklonio zemljište od 1,2 hektara u Bloku 20, za šta je "Geneks" od 55.000 kvadrata dobio svega 1.000 kvadrata poslovnog prostora, njegov naslednik Gajić se teretio da je sa funkcije direktora "Internacional CG" podstrekivao direktora „Generaleksporta“ Ivicu Lukića na zloupotrebu službenog položaja i time omogućio da taj konzorcijum tokom 2006. kupi čak i tih 1.000 kvadrata ispod tržišne cene. 

Ljiljana Mlađan je sumnjičena za pomaganje jer je, kako se sumnja, omogućila da se taj posao obavi bez potrebne saglasnosti Agencije.

- Ono što je usledilo gotovo je primer kako su se srpska preduzeća čerupala u to vreme, a da čak ni kada akteri budu uhapšeni niko na kraju za to ne odgovara. Postupajući tužilac u predmetu u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nije postupao po predmetu punu godinu dana, nakon toga nije prošao reizbor i otišao je u advokate, a sledeći koji je preuzeo slučaj reizborom je opet otišao u drugo tužilaštvo - priča naš izvor. Predmet je na kraju preuzela tužilac Biljana Jakšić. Ona je, umesto da se pozabavi istragom, predmet zatvorila. Da preciziramo, sredinom decembra 2010. zapravo je odustala od krivičnog gonjenja Gajića i Lukića, i to navodeći između ostalog da se ne može pouzdano utvrditi koliko košta kvadrat u Bloku 20. Predmet za ostale uhapšene je potom spustila na nadležnost Trećem javnom tužilaštvu 2011, gde je u januaru 2016. nastupila zastarelost protiv Novakovića i sada već pokojnog Savićevića, dok je protiv Ljiljane Mlađan obustavljen.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading