SPC će stati uz Moskvu

Vesti

18.10.2018

05:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i zvanično će stati na stranu Moskovske patrijaršije i označiti nekanonskom odluku carigradskog patrijarha da prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Ipak, kako priča izvor iz vrha SPC, patrijarh Irinej neće tek tako prekinuti odnose sa Carigradom, jer sada preti opasnost da nezavisnost zatraže i Makedonska, Crnogorska i Hrvatska pravoslavna crkva.

RepublikaFoto: Tanjug
PODRŠKA: Patrijarsi Kiril i Irinej

- Patrijarh se večeras vraća sa Kosmeta, pa se narednih dana može očekivati i zvanično saopštenje povodom raskola Carigradske i Moskovske patrijaršije. Njegova svetost je već prenela stav moskovskom patrijarhu da naša crkva ostaje verna kanonskom poretku i da se protivi priznavanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije. Mi smo već stali na stranu Moskve, ali zbog opasnosti koje nam prete, ne smemo tek tako prekinuti odnose sa carigradskom patrijaršijom - kaže izvor iz SPC.

Mada se većina vladika nije oglasila ovim povodom, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja nekanonska i ocenio da će imati negativne posledice po jedinstvo Pravoslavne crkve.

- Nas je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi porazila činjenica da je vaseljenski patrijarh, poznavalac kanona, doneo takvu odluku koja je bez sumnje nekanonska - kazao je Amfilohije i dodao da je uloga vaseljenskog patrijarha, prvog među jednakima, da sjedinjuje, a ne razjedinjuje.

Patrijarh i vladike na Kosovu

Patrijarh srpski Irinej juče je stigao na Kosovo i Metohiju, a sa njim su antiohijski patrijarh Jovan deseti, kao i članovi Sinoda SPC: Vladika bački Irinej Bulović, mitropolit Porfirije i vladika šumadijski Jovan. Crkveni velikodostojnici posetili su Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, gde su i prespavali. Danas obilaze Gračanicu, odakle idu u Niš. Patrijarh je na Kosovo stigao iz Studenice, a prethodno je bio i u Crnoj Gori.

- Ovakvim svojim postupcima carigradski patrijarh upravo razjedinjuje. On ne rešava ovo pitanje već problem gura sve dublje - istakao je Amfilohije.

Verski analitičar Draško Đenović pak smatra da će SPC morati da sedi na dve stolice.

- Proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve još nije gotov, ali naša crkva već sada mora da razmišlja o opasnostima koje prete kada se taj proces završi. Najveća nam stiže od Makedonske pravoslavne crkve, koja će među prvima iskoristiti situaciju da zatraži nezavisnost - ocenjuje Đenović. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading