Vučić odbrusio na provokaciju američkog ambasadora: Da sam bio tamo, Skot bi dobio šta mu sleduje!

Autor: Marija R. ILIĆ

Vesti

17.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i Kajla Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave ambasadora SAD da je Kosovo suverena država i zapitao zašto uopšte onda pregovaraju sa Srbijom i od Srbije traže da pruži utočište tobož suverenim državama u UN.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Kajl Skot i Aleksandar Vučić

- Bilo bi lepo da je pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina - rekao je Vučić.

Dodao je da je i predstavnik vlade koji je prisustvovao događaju na kojem je Skot dao tu izjavu, trebalo da reaguje.

- Nažalost, nisam bio prisutan - primetio je Vučić, ali i podsetio da nije reč o novom stavu američke administracije i da je zato mnogo skeptičniji po pitanju stavova Vašingtona prema Kosovu i Metohiji nego šef diplomatije Ivica Dačić.

BIĆE PROBLEMA

Ipak, kaže, reč je o velikoj sili, sa kojom moramo da razgovaramo.

- Njihovo je pravo, ali i stil, da tako govore i zastupaju svoje interese, a naše da branimo srpske interese - poručio je Vučić.

Kako god, ostaje pitanje, smatra Vučić, zašto uopšte onda promoteri Kosova kao suverene države uopšte pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN, ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi, te konstatovao da nam, očito, slede veliki problemi i izazovi, poput najave mogućnosti formiranja vojske Kosova.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Zašto i na osnovu koje rezolucije, kog međunarodno pravnog dokumenta, formirate vojsku Kosova? Ne valjda na osnovu nekog unutrašnjeg akta takozvanog Kosova? Na osnovu neke rezolucije UN? Briselskog sporazuma? Gde to piše? Nigde - rekao je srpski predsednik.

Brnabićeva: To je nepoštovanje domaćina, budući da je izjava data u zgradi Vlade Srbije

Reč je o čistom nasilju, pravnom nasilju, posle kojeg, ističe, sledi i fizičko nasilje, i to je ono što nas brine. Na pitanje novinara da li bi Skot naglavačke leteo iz Vlade, kao što je rekao Vulun, da je on prisustvovao davanju takve izjave, Vučić je odgovorio:

- Kod nas niko ne leti naglavačke, ali bi dobio propisan odgovor, baš onako kako on štiti interese SAD, tako bi dobio i on, pristojan, odmeren, odgovoran odgovor iz ugla interesa Srbije.

Američki ambasador je u utorak u Vladi Srbije prisustvovao potpisivanju Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora između američke kompanije "Behtel" i Vlade, koji je potpisala ministarka Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

- Nije takozvana vlada Kosova već vlada Kosova, mi posmatramo Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Oni su izabrani predstavnici Kosova i sa njima imamo kontakte kao sa bilo kojim predstavnicima neke države u regionu - rekao je Skot odgovarajući na pitanje novinara posle potpisivanja memoranduma.

Potpredsednica Vlade juče je u pisanom saopštenju dostavljenom medijima poručila da "za razliku od SAD, koji su glavni sponzor kosovske nezavisnosti, Srbija ne priznaje niti će priznati nezavisnost Kosova".

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

- Ali ono što Srbija danas, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokušava, jeste da dođe do trajnog, kompromisnog rešenja za Kosovo, kako bi se sačuvao mir u regionu i koje će omogućiti miran život za Srbe i Albance - navela je Mihajlovićeva.

Skotovu izjavu osudila je predsednica Vlade Ana Brnabić:

- To je neprimereno, ne samo u diplomatiji, već predstavlja i nepoštovanje domaćina, budući da je data u zgradi Vlade Srbije.

MOJ STAV:  Aleksandar Šešelj, poslanik SRS

- Mogu da razumem da SAD nisu kao ostale države, ne može se očekivati da se protera ambasador, ali da li je moguće da ne možemo da pošaljemo protestnu notu, a mogli smo da šaljemo za mnogo manje stvari.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Ðorde Komlenski, Pokret socijalista

- Moje pitanje je šta će po ovom jednom u nizu incidenata koje je učinio Kajl Skot kao ambasador SAD biti preduzeto. Ovo je jedno od najflagrantnijih kršenja diplomatskih običaja i ponižavanja Srbije od strane ambasadora.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rodoljub

17.10.2018 07:44

A, šta te sprečava da ga proglasiš nepoželjnim u Srbiji? To može i naknadno...