STRAH IM NIJE DAO DA SE VRATE: Kuće za povratničke porodice u Orahovcu prazne već 13 godina

Autor: Republika/Koha

Vesti

16.10.2018

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U selu Zočištu u opštini Orahovac u toku 2005., izgrađene su 34 kuće za srpske povratničke porodice u ovo selo, a projekat je započelo Ministarstvo za povratak i zajednice u vreme kada je na čelu Vlade bio Bajram Kosumi.

RepublikaFoto: wikipedia.org/Milos Cekic
Panorama Orahovca

Ministarstvo kaže da su razlozi za to što se porodice nisu vratile svojim kućama napadi koje su stanovnici većinske zajednice vršili nad stanovnicima Srbima, izveštava KTV.

"17 porodica se vratilo u Zočište u nove kuće i bili su meta čestih napada i provokacija od strane većinske zajednice. Put prema selu nije uređen i bilo je poteškoća da se stigne do kuća povratnika. Prema njihovim rečima, iz straha za svoju bezbednost, ne smeju da nastave da žive u Zočištu", kaže se u odgovoru Ministarstva za povratak i zajednice.

Međutim, predsednik sela, Enver Kabaši, negira da se iko ikada vratio u te kuće i da su optužbe stanovnika sela za napade, prema njemu, neistinite. I opština Orahovac kaže da nijednom nije bilo nijednog napada na ove kuće, te da porodice nisu htele da se vrate iz svojih razloga.

Ovaj projekat budžet Kosova koštao je oko dva miliona evra. Na čitavom Kosovu ukupno je izgrađeno 180 takvih kuća za srpsku zajednicu, ali ih je vrlo malo useljeno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading