Patrijarh Irinej danas u Crnoj Gori, ali ubuduće na spisku nepoželjnih osoba?!

Autor: blic.rs

Vesti

15.10.2018

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpskom patrijarhu dozvoljen je danas ulazak u Crnu Goru gde se on sada i nalazi, iako se priprema spisak nepoželjnih osoba na kojem bi mogao da se nađe i Irinej.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Irinej

Irinej je danas u Crnu Goru došao sa patrijarhom antiohijskim Jovanom Desetim i više pravoslavnih mitropolita, a patrijarha je na podgoričkom aerodromu dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa više arhijereja.

Najavljeno je da će posetiti Cetinjski manastir i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Da će poglavar SPC i sve osobe iz njegove pratnje nesmetano ući u Crnu Goru potvrdili su i u tamošnjoj policiji.

- Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju biće dozvoljen ulazak u Crnu Goru - izjavila je portparol crnogorske Uprave policije Tamara Pavićević.

Kako je rekla za Televiziju Crne Gore, ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak poglavara SPC u Crnoj Gori.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mitropolit Amfilohije

Međutim, Televizija "Vijesti" saznaje da je spisak nepoželjnih osoba iz Srbije u pripremi, a za sve osobe koje su "kandidati" da se na njemu nađu biće urađene bezbednosne i druge procene, nakon čega će biti formalno-pravno definisan. Po svemu sudeći, razmatra se da se na tom spisku nađe i patrijarh.

Irinej danas u Crnu Goru dolazi sa patrijarhom antiohijskim Jovanom Desetim i više pravoslavnih mitropolita. Najavljeno je da će posetiti Cetinjski manastir i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Bez obzira na to što su se u pojedinim crnogorskim medijima pojavile različite informacije, poglavar SPC saopštio je da nije obavešten da se nalazi na listi nepoželjnih osoba, zbog čega se i spekuliše da već danas neće moći da pređe crnogorsku granicu.

Podsećanja radi, srpski patrijarh je letos izjavio da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego pod Osmanlijama, a položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
flamantes

03.12.2018 07:43

Što će ovo u Crnu Goru?