Stigao novi šef Interpola - KOSOVU OLAKŠAN PUT!

Autor: Tanjug

Vesti

12.10.2018

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolazak na čelo Interpola Južnokorejca Kim Jong Janga, moglo bi da oteža poziciju Srbije koja se protivi ulasku Kosova u ovu organizaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Jong Jang

 Južna Koreja je, naime, priznala Kosovo samo mesec dana pošto je u Prištini jednostrano proglašena nezavisnost, a kao prvi čovek svetske policijske organizacije, Jang će predsedavati sastancima Izvršnog odbora koji kroji red za predstojeću generalnu konferenciju Interpola u novembru u Dubaiju. Takođe, on će predsedavati i samom Generalnom skupštinom i, prema pravilima Interpola, može da usmerava diskusiju.

Iako se Kosovo u martu izborilo da se njihova molba za prijem u članstvo svetske policijske organizacije nađe na preliminarnom dnevnom redu Generalne skupštine, još postoji šansa da se taj plan rada izmeni. Zbog toga je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sredinom prošlog meseca poslao pismo svim članicama ove organizacije, u kom je istakao da ne postoji ni jedan jedini osnov da se zahtev nepostojeće "Republike Kosovo" nađe na dnevnom redu predstojećeg zasedanja.

U to vreme, predsedavajući Interpola bio je kineski zvaničnik Meng Hongvej, koji je pre tri dana u svojoj zemlji optužen da je primao mito, zbog čega je podneo ostavku na funkciju u Interpolu.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

Stefanović kaže da Beograd i u novim okolnostima nastavlja sa svojim planom i da će tražiti izmenu dnevnog reda, kao i poštovanje međunarodnog prava i rezolucija koje je doneo sam Interpol na svojim skupštinama:

- Uputiću još jedno pismo svim članicama Interpola, kojim ću ih obavestiti o pravnim i policijskim argumentima za podršku stavu Srbije.

U prvom dopisu, od septembra, Stefanović je izneo argument da Kosovo nije u Ujedinjenim nacijama, a da je Interpol rezervisan samo za države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading