Patrijarh Irinej u ponedeljak ipak ide u Podgoricu

Autor: Borba

Vesti

12.10.2018

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dolazi u ponedeljak u Podgoricu. Sa njim će, kako je planirano, doći i patrijarh Antiohijski, kao i mitropoliti Vasilije, Josif i Porfirije. Prema našim saznanjima, u crkvenoj delegaciji će biti više od 20 ljudi. Domaćin će biti mitropolit Amfilohije, a patrijarh Irinej će obići i Cetinje.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Nije poznato da li će MUP Crne Gore zabraniti ulazak patrijarhu Irineju, kako su danima najavljivali tamošnji režimski mediji.

Ovo će biti prva poseta patrijarha Irineja Crnoj Gori nakon nedavnih medijskih natpisa režimskih medija da će mu biti zabranjen ulazak. Naime, patrijarh Irinej je prilikom nedavne posete Crnoj Gori saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH), ekskluzivno saznaje Borba.

Patrijarh je komentarišući česte poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te najava da bi država mogla da oduzme pravoslavnoj crkvi imovinu, odnosno crkve i manastire, ocenio da je to nezamislivo u 21 veku

- Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumetl i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju - kazao je tada patrijarh.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading