Loše prognoze posle izbora: Bosna puca po svim šavovima!

Autor:

Vesti

09.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedništvo BiH, novoizabrani kolektivni šef države, sastavljen od predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, teško da će moći da opstane, a sa njim i dejtonska tvorevina Bosna i Hercegovina, slažu se poznavaoci prilika u našoj susednoj državi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bojanje glasova u BIH

Funkcionisanje Predsedništva BiH, ali i nove vlasti na svim nivoima biće veoma neizvesno i mukotrpno i veliki test za opstanak BiH.

Novi član Predsedništva BiH iz redova Srba Milorad Dodik ponovio je nakon proglašenja pobede da će se svim silama boriti za interese Republike Srpske i praktično stao na žulj drugoj dvojici članova - Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, pogotovo ovom poslednjem, koji će, zbog glasova Bošnjaka, zastupati samo njihove interese, dok se glas Hrvata nigde neće ni čuti.

Foto: Srpski telegraf
Rezultati izbora

U prvom obraćanju javnosti nakon proglašenja izbornih rezultata Dodik je najavio da planira promenu pravilnika Predsedništva po pitanju statusa RS insistirajući na isticanju zastave Republike Srpske.

- Ukoliko ne bude zastave RS u Predsedništvu, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem. To je moj apsolutni zahtev. Sačekaću zvanične rezultate i da položim zakletvu, pa ću tražiti promenu pravilnika i da se zastava RS pojavljuje svugde gde sam ja - poručio je Dodik.

Galijašević: Komšić i Džaferović razaraju međunarodnu politiku BIH

ZAHTEVI I KRITIKE

I dok Dodiku stižu čestitke iz Beograda, članu Predsedništva BiH iz redova Hrvata Željku Komšiću iz Zagreba poručuju da njegov izbor nije dobro rešenje za bosanske Hrvate, ali ni za BIH.

Premijer Andrej Plenković tvrdi da se ponovo, zahvaljujući pravnom okviru BiH, došlo u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriji Federacije biraju predstavnika u Predsedništvu drugom narodu.

Prva Čedina pobeda na izborima

Čedomir Jovanović, lider LDP, čestitao je pobedu Željku Komšiću.
Na Fejsbuku je napisao: "Bravo, ljudi! Bravo, Željko! Hvala vam za ovu pobedu... Jebeš zemlju koja Bosne nema!"

RepublikaFoto: Tanjug

Inače, Čeda je tokom predizborne kampanje bio uz Komšića i govorio na njegovim predizbornim skupovima.
Među komentarima na Čedinu čestitku ima i onih koji se zezaju ocenjujući da su ovo prvi izbori na kojima je Jovanović pobedio.

Fata je fata, al dvaput je dvaput

Vojni analitičar Miroslav Lazanski duhovito objašnjava zašto su Bošnjaci glasali za hrvatskog predstavnika Željka Komšića.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Miroslav Lazanski

- Biraju ga zato što je uvek bio za Bošnjake, time oni imaju u Predsedništvu BiH dva člana, imaju svog Džaferovića i Hrvata koji navija za Bošnjake.

Uvek je bolje imati dva komada. Kažu: "Fata je Fata, al dvaput je dvaput" - zaključio je Lazanski.

Kustia oduševljen

Srpski režiser Emir Kusturica čestitao je Dodiku i Željki Cvijanović pobedu na izborima.

RepublikaFoto: Tanjug
Emir Kusturica

On jer u telefonskom razgovoru sa Dodikom kazao da "njegova, kao i pobeda Cvijanovićeve, nije samo njihova lična pobeda, već pobeda srpskog naroda i Republike Srpske", kao i da predstavlja "veliki doprinos njenom očuvanju i opstanku".

Komšić najavio tužbu protiv Hrvatske

Željko Komšić je dan nakon izbora najavio tužbu protiv Hrvatske.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Željko Komšić

- Mi imamo pravo da tužimo Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je dva puta prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most - preko bosansko-hercegovačkog - kazao je Komšić za HRT.

I odlazeći hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović kaže da Bošnjaci sada praktično imaju dva člana Predsedništva - Džaferovića i Komšića, kome je ovo treći mandat u Predsedništvu BiH i svaki put je izabran voljom Bošnjaka u Federaciji BiH.

Sa tim stavom složili su se i politički analitičar Dževad Galijašević i Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije.

Galijašević podseća da Bošnjaci nisu želeli Dodika u Predsedništvu, već su se nadali da će pobediti Mladen Ivanić, koji bi im, nadali su se, držao stranu.

- Nije im uspelo kod Srba, međutim, na hrvatskoj strani je uspelo i sada praktično Bošnjaci imaju dva čoveka. To što je Komšić izabran glasovima Bošnjaka je antiustavan čin jer Bošnjaci nemaju zakonsko ni ustavno pravo da drugom narodu biraju predstavnika - kaže Galijašević.

SPORNE BIOGRAFIJE

Nebojša Čović kao problem vidi činjenicu da je odnos snaga u novoizabranom Predsedništvu BiH dva prema jedan.

- Sa jedne strane imamo Dodika, a sa druge strane Komšića, koji je kao hrvatski predstavnik izabran zahvaljujući glasovima Bošnjaka, što praktično znači da Hrvati neće imati svog predstavnika. Iako se Komšić deklariše kao Hrvat, njegove veze i kombinacije dokazuju da neće braniti hrvatske interese - zaključio je Čović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milorad Dodik na glasanju

On upozorava da je biografija bošnjačkog člana Šefika Džaferovića takođe "interesantna" i da nimalo ne ide naruku srpskim interesima.

- Džaferović je tokom rata u Bosni bio šef Centralne službe bezbednosti u Zenici, u vreme kada su činjeni veliki zločini nad Srbima. Osim toga, on je i dalje na direktnoj vezi sa Bakirom Izetbegovićem - podsetio je Čović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading