OTKRIVAMO ŠTA JE DOGOVORENO U ČETIRI OKA: Ovaj Vučićev plan je podržao Putin!

Autor:

Vesti

04.10.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima apsolutnu podršku Rusije kako bi zaštitila svoje interese u južnoj pokrajini i kako bi sačuvala Kosmet. Na sastanku dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina prekjuče u Moskvi do detalja su razrađeni potezi, međutim, detalji razgovora vođenog u četiri oka i iza zatvorenih vrata nijedan od njih dvojice ne želi da otkriva. Sagovornici Srpskog telegrafa uvereni su da je Vučićev plan za razgraničenje dobio Putinovu podršku, jer je to, kako navode, jedino rešenje koje vodi ka trajnom miru i stabilnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vučić i Putin

Posle dva sata razgovora, od kojih se 50 minuta pričalo samo o Kosmetu, predsednik Srbije rekao je da je "dobio sve što je tražio", međutim, detalje dogovora nije želeo da otkriva.

- Bilo je reči o konkretnim koracima o kojima ne mogu da govorim - rekao je Vučić u Moskvi.

NEMA JOŠ TAČKE

Srpski predsednik izjavio je da nije bilo potrebe da sa Putinom priča o razgraničenju jer tu ideju odbacuju u Srbiju, ali i u međunarodnoj zajednici. Međutim, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da ne misli da je na ta priču stavljena tačka.

- Ne moramo da pričamo o razgraničenju, ali sigurno nećemo ni o priznanju nezavisnosti Kosova, ne mislim da je kraj priči o razgraničenju. Moram da kažem da su SAD, EU, Francuska, Rusija veoma zainteresovane za to da se postigne dogovor između Beograda i Prištine - dodao je Dačić.

Dačić: Moguće da se desi da kao u slučaju "Oluje" neko uz stranu pomoć izvede "blic krig"i napadne sever

Dodaje da drugog predloga nema, pa stoga i smatra da priča o razgraničenju nije završena:

- Mi ne priznajemo jednostrani akt Prištine o proglašenju nezavisnosti, ali smo spremni da se razgovara o kompromisu, i ako je on u zajedničkom interesu i obostrano prihvatljiv, mi smo spremni da ga prihvatimo.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ministar je upozorio da bismo mogli, ukoliko se uskoro ne postigne dogovor, da se suočimo sa rizikom od oružanog napada na sever Kosova.

Mislim da će se ta promena i rezultati razgovora Vučić-Putin osetiti narednih meseci, već u novembru

Živadin Jovanović, bivši diplomata

- Kao u slučaju "oluje", da neko uz stranu pomoć izvede "blic krig"i napadne sever. U tom slučaju Srbija ima samo dve mogućnosti - da uđe u sukob ili da to ostavi sa strane, kao što je bilo u vreme Knina.

DIPLOMATSKA OFANZIVA

Komentarišući susret Vučić i Putina analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da će Rusi podržati razgraničenje ukoliko ta ideja dobije podršku u Srbiji.

- Bez jasnog stava Srbije ne treba očekivati ni odlučan i jasan stav Rusije. Lično, ne verujem da bi se Rusija naročito protivila ako bi Srbija tu ideju razradila i dogovorila sa Albancima, pod pretpostavkom da Srbija ne uvede sankcije Rusiji i trajno ostane van NATO - smatra Stanković.

Ne verujem da bi se Rusija naročito protivila ako bi Srbija tu ideju razradila i dogovorila sa Albancima

Dejan Vuk Stanković, analitičar

Prema mišljenju bivšeg diplomate Živadina Jovanovića, sada treba naći novi format koji odgovara međunarodnom pravu.

- Ravnotežu možemo povratiti tako što će novi format biti vezan za Savet bezbednosti UN i što će omogućiti učešće bar Rusije, ako ne i Kine. Bez njihovog učešća nema uravnoteženog rešenja. Imamo jasnu poziciju Rusije i Kine da su spremne i više da urade na diplomatskom planu nego što su dosad činile. Mislim da će se ta promena i rezultati razgovora Vučić-Putin osetiti narednih meseci, već u novembru, kad se ovo pitanje vraća u SB na dnevni red - zaključuje Jovanović.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Zoran Milivojević

MOJ STAV

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Uveren sam da smo ovog puta dobili od Putina i Rusije podršku za pristup rešavanju pitanja KiM i to na onoj poziciji za koju se pre svega Rusija zalaže, a to je da važi međunarodno pravo

Robert Kuper, bivši posrednik u dijalogu Beograd-Priština

Međunarodna zajednica trebalo bi da prihvati dogovor o KiM iako on obuhvata promenu granica. Ako se Beograd i Priština dogovore, u čemu je problem?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading