Dačić: Sramno je što EU ĆUTI NA TAČIJEVO NASILJE!

Autor: informer.rs

Vesti

01.10.2018

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU se oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta i govorila o tome da sve strane budu mirne. To je iritirajuće! Pa od čega to mi treba da se uzdržimo?!

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je juče da je skandalozno i sramno to što su Evropska unija, NATO i SAD ostali nemi pred nasilnim upadom specijalaca ROSU i predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija na jezero Gazivode.

Dačić je ćutanje Brisela i potonji zakasneli skandalozni poziv na uzdržanost obe strane (vidite okvir), uporedio sa reakcijom budističkih monaha sa Tibeta.

Ministar spoljnih poslova poručio je da nam je ova poslednja u nizu albanskih provokacija pokazala da od EU ne treba da očekujemo baš ništa, pošto oni nisu spremni da reaguju čak ni na očigledno kršenje Briselskog sporazuma.

- EU je prvo satima ćutala, a onda se oglasila kao neki vrhovni savet monaha sa Tibeta i govorila o tome da sve strane treba da budu mirne!? Nisu se uopšte trudili da učestvuju u rešavanju ovog problema, a predsednik Vučić nije uopšte mogao da ih dobije na telefon... Ništa ja više ne očekujem od EU. Ja sam to Vučiću sto puta rekao, ne treba računati da će se oni uopšte truditi da budu objektivni. Ne samo EU nego cela zapadna međunarodna zajednica - rekao je Dačić i dodao da se situacija donekle promenila jer sada svi u svetu shvataju da je prištinska strana ona koja stalno pravi probleme.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vučić i Dačić

- Međutim, i dalje nema negativnih reakcija i dalje nema pritiska na tu stranu da se pridržava dogovora. To je jako iritirajuće! Traže sad od nas da se suzdržimo! Pa, zaboga, od čeka mi da se suzdržimo?! - zapitao je Dačić.

Podsećamo, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić pozvala je na "smirenost i uzdržanost svih strana povodom tenzija u vezi sa posetom kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova"!? Kocijančićeva jedino nije objasnila šta je to Srbija pogrešno uradila i da li je trebalo da ćutke posmatramo nasilje i fizičko iživljavanje kosovskih snaga nad našim narodom u južnoj srpskoj pokrajini.

U osvrtu na sam upad do zuba naoružanih pripadnika ROSU, koji su dugim cevima udarili na goloruke srpske radnike na Gazivodama, Dačić kaže da nema nikakvu dilemu da je u pitanju pažljivo osmišljena provokacija.

- Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe jezero Gazivode. To je provokacija, odnosno kontinuitet postupaka koji su se dešavali u prethodnim mesecima, a koji ruše ionako tešku stečenu stabilnost na KiM - rekao je šef diplomatije i objasnio da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosova dok se ne ispune dva uslova:

- Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština. Za upad ROSU na Gazivode ne znam da li je KFOR obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju izvinjenja, propusti i naknadne reakcije. Ali znam da niko od naših predsednika opština nipošto nije dozvolio onako nešto - podvukao je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading