DAČIĆ SUMIRAO NAPORNU NEDELJU U NJUJORKU: Mnoge zemlje spremne da preispitaju odluku o Kosovu

Autor: Tanjug

Vesti

28.09.2018

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je proteklih nedelju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa aspekta srpskih državnih i nacionalnih interesa bilo izuzetno uspešno i da su mnoge zemlje spremne da preispitaju svoje ranije odluke o Kosovu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

On je sumirajući utiske sa GS UN u Njujorku tokom ove sedmice rekao da je sama atmosfera kada je reč o našim važnim pitanjima veoma drugačija nego što je to bilo prethodnih godina.

Veće razumevanje za Srbiju

Dačić je naveo da je imao susrete sa prestavnicima oko 100 država, da je bio na raznim pratećim događajima, uključujući zasedanje Saveta bezbednosti, konferenciju o borbi protiv droga, održavom razvoju, večeru sa predstavnicima Evropske unije...


- Kada sve to sagledam mogu da kažem da je mnogo veće razumevanje za probleme koje Srbija ima sa svojim teritorijalnim integritetom, da postoji opšte razumevanje toga da je pitanje Kosova sagledavano na pogresan način u prošlih deset godina i da su mnoge zemlje spremna da preispitaju svoje odluke, da suspenduju i stave van snage svoje ranije odluke i da žele da imaju statusno neutralnu poziciju dok traju pregovori - rekao je Dačić.

U tom smislu, dodao je, nastavićemo dalje kontakte sa tim državama koje veoma pozitivno reaguju na naše argumente.

- Sa druge strane veoma je zanimljivo da su mnoge države počele da izbegavaju bilo kakve pa čak i slučajne susrete sa kosovskim predstavnicima zato što su oni preterali u svom egzibicionizmu i lažima - istakao je Dačić.


Pre neki dan je bio takav slučaj sa Marokom gde su prišli marokanskom premijeru i na Fejbsuk stavili da je Maroko razgovarao sa njima o uspostavljanju diplomatskih odnosa što je Maroko odmah demantovao i ismejao, naveo je on. 

Danas i juče je to bila situacija sa tuniskim ministrom gde su oni takođe uručili demant rekavši da je bio slučajan susret u hodniku gde uopšte nisu razgovarali o politici, niti je Tunis promenio svoju poziciju vezano za KiM.

Naporna nedelja

- Bila je ova veoma naporna nedelja, mnogo susreta, razgovora sa kolegama, ljudima sa različitih kontinenata. Ali ovo je dobar uvod za posao koji će nas čekati, a to je implementacija svega onoga što smo dogovorili ovde u Njujorku - rekao je Dačić.

On je izneo izuzetno pozitivnu ocenu i kada je reč o programu i zadacima Ministarstva spoljnih poslova istakavši da odavno nije bila ovako uspešna sednica GS UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading