OTIMAČINA PO SRBIJI: "Hipol" čerupa kako ko stigne

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U "Hipolu" se bukvalno više ne zna ko pije, a ko plaća, jer fabriku čerupa kako ko stigne! Hrvatski tajkun Tomislav Vojnić Purčar nelegalnim potraživanjem pokušava da se domogne većinskog vlasništva, stečajni upravnik Dejan Tomašević bi da i sam postane vlasnik, a bivši direktor Pavel Petrović raznim ugovorima i danas izvlači pare iz odžačkog giganta.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
"Hipol": Otimačina u najvećoj fabrici polipropilena

I svima njima odgovara trenutno stanje - stečaj u kome je "Hipol" od decembra 2016, kako bi nesmetano pljačkali. Zbog toga i ne čudi da ni skoro dve godine kasnije nije pokrenut postupak za prodaju nekada najveće fabrike polipropilena u Srbiji niti je procedura u pripremi, a preduzeće trpi ogromne gubitke.

NELEGALNI POVERILAC

Purčar, inače vlasnik "Eurogasa" iz Subotice, koji se, kako saznajemo, nalazi u kućnom pritvoru, od odžačkog giganta potražuje čak 20 miliona evra iako ih je za 3,5 miliona evra nelegalno otkupio od NLB banke, bez saglasnosti države i NBS. Sve to nije smetalo sudiji Biljani Perović da prizna potraživanja i Purčara proglasi poveriocem.

Foto: Public
Tomislav Vojnić Purčar

- "Eurogas" je podneo i plan reorganizacije koji mora da bude odbačen jer nema aktivnu legitimaciju, s obzirom na to da Purčar za to nije imao saglasnost države i NBS, što mu ostali poverioci osporavaju. Time se njegova firma smatra nelegitimnim poveriocem. "Eurogas" je tužio "Hipol" i preko čudnih kanala uspeo da nadležnost premesti iz Sombora u Suboticu - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Dejan Tomašević bi, tvrdi naš izvor, da prezaduži firmu, a onda da je kupi

S druge strane, nekadašnji direktor "Hipola" Pavel Petrović sa ovom fabrikom ima ugovor o doradi polipropilena, koji ističe marta 2019, zbog čega mu i odgovara da stečaj potraje. Petrović, tvrdi naš izvor, već priprema teren za produženje tog ugovora, što će mu omogućiti da i dalje izvlači pare iz "Hipola", kome će ostati samo gubici.

EPS: Nemamo uticaja na prodaju

Slučaj firme "Hipol" i poverioce stavlja u potpuno bespomoćan položaj. U EPS, koji je takođe među poveriocima, tim povodom ističu da je sve na stečajnom upravniku i stečajnom sudiji.

- Stečajni upravnik započinje i sprovodi prodaju imovine. Dužan je da izvrši procenu celishodnosti prodaje stečajnog dužnika i da o tome obavesti odbor poverilaca. EPS kao pojedinačni stečajni poverilac nema uticaja na prodaju firme. O tome jedino sudija i upravnik mogu da odlučuju - kažu u EPS.

A muljačina je povezala i Petrovića i stečajnog upravnika Dejana Tomaševića, koji su zajedno nastavili da isisavaju novac iz fabrike uzimajući gotove proizvode drastično ispod cene i ostavljajući "Hipolu" troškove proizvodnje. Međutim, ta ljubav je, kako saznajemo, nedavno pukla, i to zbog plena, pa bi sada i Tomašević da kupi "Hipol".

ČINJENICE

* 301.000 evra platila je slovenačka firma Orka za "Hipol"
* 11 miliona evra iznosio dug koji su napravili Slovenci
* 20 miliona evra potražuje Tomislav Vojnić Purčar od "Hipola"
* 400 miliona dinara preveo Purčar na račun svojih drugih firmi ("Eurogas", "Europetrol", "Eurostil Subotica") iz "Hipola"

GURA JE U PROPAST

- On ima sopstveni kapital i želju da se sa nekim trećim pojavi u trci za kupovinu. Stečaj mu i te kako odgovara jer bi se pare "Hipola" još prelile u njegovu korist. Prvo bi da prezaduži firmu, a onda da je kupi - ističe naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sveta

28.09.2018 06:22

Neznam šta radi srpski ministar finansija kada dozvoljava da propadaju i rasturaju se firme koje su u državnom vlasništvu? Umesto da formira ekipu za zaustavljanje propadanja firme on ćuti dok se imovina teško stečena krade i pretvara u privatnu. Svakog ministra finansija koji dozvoljava da firma pravi dugove treba kazniti i u zatvor staviti...