DIPLOMATSKA BLAMAŽA KOSOVA U UN: Šiptari se skupili "s konca i konopca", a opet doživeli DEBAKL!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

27.09.2018

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovska delegacija, koja "učestvuje" u radu Generalne skupštine UN-a, napravila je ozbiljne diplomatske greške u Sjedinjenim Američkim Državama, piše "Zeri".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Kako prenosi portal Kos-sev, poznavaoci međunarodnih odnosa za taj list ocenjuju da je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pokušao da obmane lokalnu javnost, objavivši na svom profilu na Fejsbuku da je navodno razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i premijerom Maroka Sadedinom Otmanijem.

On je naveo da se šef kosovske diplomatije nametnuo tokom pauze, piše dalje Zeri.

Ali šef diplomatije Kosova objavio je i razgovor na arapskom jeziku, za koji kaže da je vodio sa marokanskim premijerom na Votsapu (WhatsApp).

- Sa premijerom sam imao razgovor u pisanoj formi. Međutim, diplomatski metri ne porede se sa medijskim metrima - naveo je Pacoli.

Predstavnici opozicije smatraju da su kosovski lideri otišli u SAD bez ikakve koordinacije stavova, jer predsednik Kosova Hašim Tači nastavlja da insistira na ideji korekcije granica sa Srbijom, dok premijer Ramuš Haradinaj ne odustaje od protivljenja ovoj opciji.

Takvu kosovsku diplomatiju u SAD poznavaoci političkih pitanja kvalifikuju kao do sada neviđeni skandal, dodaje taj list.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bedžet Pacoli

Kosovska delegacija u Njujorku na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija skoro pet puta je brojnija od srpske i broji čak 41 člana, saznaje "Blic".

Iako Kosovo nije članica, pa njegovi predstavnici nemaju pravo da budu u sali Ujedinjenih nacija, to ih nije sprečilo da nađu obilazni put. Kako saznajemo, oni su dobili propusnice "others" (ostali) u okviru Departmana za mirovne misije i tako obezbedili ulazak u međunarodnu organizaciju.

U kosovskom timu, pored predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja, zamenika premijera Envera Hodžaja i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, jesu i zamenici ministara, politički savetnici, ambasadori, prvi i drugi sekretari u ambasadama, fotografi, kao i bivši zvaničnici?!

Na spisku koji je "Blic" dobio nalaze se imena poput bivše predsednice Kosova (?!) Atifete Jahjage, njene savetnice i fotografa, ali i desetak političkih savetnika Tačija, Haradinaja i Pacolija.

Brojna kosovska delegacija je bila raštrkana po hodnicima UN, pokušavajući da zakažu sastanke,  i lobiraju za "svoju stvar".

S druge strane, u delegaciji Srbije ukupno je, pored predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, još samo sedmoro ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading