POPOVIĆ: Za razvoj ženskog preduzetništva 55 miliona dinara!

Autor: Tanjug

Vesti

24.09.2018

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas ugovore o dodeli 55.397.000 dinara za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap

Ugovori su potpisani sa predstavnicima Novog Sada, Leskovca, Zaječara, Sremskih Karlovaca, Topole, Vladičinog Hana, a ministar je istakao da je za žensko preduzetništvo ove godine izdvojeno 100 miliona dinara.

- Ovo je prvih 10 ugovora koje potpisujemo, a biće ih još. Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive, a često mnogo uspešnije od muškaraca u poslovima koje obavljaju. Na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje kompanije i preduzetničke radnje i ostvare aktivniju ulogu u razvoju ekonomije Srbije - rekao je Popović.

Navodi da se sredstva opredeljuju u okviru Programa za promociju i razvoj ženskog inovacionog preduzetništva koje sprovodi ministarstvo na čijem se čelu nalazi.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Sredstva će biti usmerena na sprovođenje obuka za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje veština iz oblasti inovacija, inoviranje proizvoda i usluga, kupovinu opreme...

Partneri na projektima biće jedinice lokalne samouprave, fakulteti, privatne male i srednje kompanije i žene preduzetnice, stručna udruženja, NVO...

- Inovacije nisu samo nove tehnologije, razviti inovaciju ne znači samo razviti softver. Inovacija je svako unapređenje proizvoda ili usluga koje ima potencijal da prođe dobro na tržištu, bilo da se radi o proizvodnji dzema ili aplikacije - rekao je Popović.

On je dodao da je program namenjen i mladim tehnološkim preduzetnicama, ali i domaćicama koje žele da sprovedu svoje ideje.

Popović je naveo da se inovacije velikom brzinom razvijaju u Srbiji, te da se Srbija na tom polju nalazi i ispred nekih zemalja EU.

Podsetio je da se radi na razvoju inovacionih centara širom Srbije kako bi svi mladi imali iste uslove da realizuju svoje ideje.

Kako kaže, u inovacionom preduzetništvu ima mnogo manje žena nego muškaraca, a to je problem u celom svetu.

- Zato smo izradili ovaj program da to promovišemo i da iskoristimo potencijal koji žene nose - zaključio je Popović.

Član Gradskog veća za privredu Novog Sada Milorad Radojević naveo je da je taj grad posvećen poslednje tri godine samozopašljavanju žena u okviru akcije smanjenja nezaposlenosti.

- Ovaj konkurs je idealan načina da nastavimo te aktivnosti. Primetili smo da je prva godina najteža za opstanak na tržištu i sada imamo 15 miliona dinara koje možemo da opredelimo za inovacione delatnosti žena - rekao je Radojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading