TRI KORAKA BLIŽE EU: Srbija u decembru otvara nova poglavlja

Autor: tanjug

Vesti

23.09.2018

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri pregovaračka poglavlja Srbija bi mogla da otvori krajem ove godine, pišu "Novosti" od ponedeljka. Prema pisanju lista, kako Unijom trenutno predsedava Austrija, kojoj je približavanje Zapadnog Balkana jedan od prioriteta, njeni predstavnici pokušaće da učine sve kako bi Srbija napravila značajan korak u evrointegracijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Poslednji put Srbija je otvorila dva pregovaračka poglavlja u junu u Luksembrugu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega smo dva zatvorili.

Već tada smo bili spremni za otvaranje još tri poglavlja, ali iz političkih razloga neke zemlje članice nisu dozvolile brže približavanje.


U fiokama briselske administracije na čekanju su: Finansijske usluge (9), Ekonomska i monetarna politika (17) i Statistika (18).

- Napredujemo polako, raspravljamo redovno na sastancima Radne grupe za proširenje o Srbiji, a neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri - kaže za "Novosti" visoko pozicionirani izvor iz Evropskog saveta.

Sagovornik dodaje da bi zbog toga bilo prerano očekivati otvaranje novih poglavlja u oktobru i da je realan rok kraj godine.

Srbija planira da za otvaranje pripremi još jednu oblast koja se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja.

U raspravu je, u međuvremenu, uključeno i poglavlje 3, vezano za pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga.

Predstavnici zemalja članica trenutno utvrđuju da li je Srbija ispunila merila za otvaranje oovg poglavlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading