AMERIKANCI ZAINTERESOVANI ZA MORAVSKI KORIDOR: Očekuje se potpisivanje saradnje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.09.2018

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović očekuje da u narednom periodu bude potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom “Behtel”, koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate - Preljina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zorana Mihajlović

Na infrastrukturnim projektima u Srbiji prisutne su i Svetska banka i Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a kao izvođači angažovane su kineske, azerbejdžanske i evropske kompanije, a uskoro ćemo možda imati i američke izvođače, kaže Mihajlović za Radio Beograd.

- Svaki put je politički projekat i svaki put koji gradimo Srbiji povećava političku, ekonomsku i infrastrukturnu stabilnost. Zato ne odustajem od auto-puteva i regionalnih auto-puteva jer su oni važni za stabilnost jedne zemlje - rekla je Mihajlovićeva. 

Ministarka je ukazala takođe da je važan rezultat posete srpske delegacije Kini, prethodne sedmice, i potvrda opredeljenja Kine da ulaže ne samo u infrastrukturu, nego i u industriju. 


- Ugovori između Srbije i Kine više nisu samo iz oblasti infrastrukture, tu je i rešavanje pitanja RTB Bor, izgradnja industrijske zone u Borči, koji će biti najveća slobodna zona u čitavom regionu. Kad se tri milijarde dolara ugovora, memoranduma i protokola koje smo potpisali doda na postojećih gotovo 6,5 milijardi dolara investicija u infrastrukturi i Železari Smederevo dolazimo do iznosa od oko 10 milijardi dolara kineskih investicija u Srbiji - rekla je ona. 

Mihajlović, inače i predsedavajuća srpskog dela Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Kine i Srbije, je dodala da je među potpisanim ugovorima i finansijski ugovor za izgradnju deonice Obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka, koja će biti završena za dve i po godine, kao i da očekuje da u narednih dvadesetak dana bude potpisan i finansijski ugovor za deonicu auto-puta koji će povezati Srbiju i Crnu Goru, od Preljine do Požege. 

Kao prioritete ministarstva u oblasti infrastrukture, ona je navela izgradnju brze pruge Beograd - Budimpešta i rekonstrukciju ostalih deonica na železničkom Koridoru 10. 


- Prva deonica buduće brze pruge, od Beograda do Stare Pazove trebalo bi da bude završena za dve godine, a za našto više od dve godine i deonica do Stare Pazove do Novog Sada. To znači da će se od Beograda do Novog Sada stizati za 25 minuta - navela je ministarka i dodala da se trenutno sa kineskom stranom pregovara i o potpisivanju finansijskog ugovora za deonicu od Novog Sada do Subotice, vrednu blizu milijardu evra. 

Ona je rekla i da bi za tri do tri i po godine trebalo da bude kompletno modernizovan železnički koridor 10 od severa do juga.

- Nedavno smo za prugu Beograd-Niš u Sofiji potpisali memorandum sa kineskom kompanijom CRBC o izradi dokumentacije i rekonstrukciji. Njihove tehničke ekipe su već u Beogradu, zajedno sa našim inženjerima rade na projektno-tehničkoj dokumentaciji, a sledeće godine bi mogli da počnu radovi. Najmanje tri godine je potrebno da se rekonstruiše pruga od Beograda do Niša za brzine do 160 kilometara na sat - rekla je Mihajlovićeva

Podsetila je takođe da je već počela realizacija projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, za koju je potpisan ugovor vredan 268 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading