Parafiran sporazum: Evropska policija ide na naše granice, ali nema mešanja u posao MUP-A

Autor: Tanjug

Vesti

20.09.2018

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i građanstvo, Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović parafirali su danas sporazum između Srbije i EU o akcijama koje sprovodi evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

RepublikaFoto: MUP Srbije
Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Avramopulos je rekao da će to omogućiti da Fronteks u saradnji sa MUP-om Srbije sprovodi granične provere migranata i time se povećati bezbednost spoljnih granica EU.

Kaže da to ne podrazumeva da će evorpska agencija za graničnu i obasku stražu da preduzme nadležnost srpske policajce na granicama, već im pružiti pomoć i podršku u bezbednosti na granicima, a EU će na taj način zaštiti svoju spoljnu granicu.

Evropski komesar je podvukao da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i dodao da bezvizni režim prema Srbiji ne sme biti ugrožen.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Sporazum koji su danas potpisali evropski komesar i ministar Stefanović biće uskoro poslat na ratifikaciju u srpski parlament, a Avramopulos kaže da će tim sporazumom biti omogućeno da Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu sprovodi granične kontrole na teritoriji Srbije u saradnji sa srpskom graničnom policijom

- Srbija je evropska zemlja sa sjajnim ljudima i istorijom i nadam se da će se uskoro i za Srbiju otvoriti vrata EU - rekao je evropski komesar.

Istakao je da taj sporazum nije samo od značaja za Srbiju, već je bitan za ukupno upravljanje granične bezbednosti na Zapadnom Balkanu i izrazio nadu da će EU i sa ostalim zemljama u regionu uspostaviti takav odnos saradnje kao što ima sa Srbijom.

Saradnja EU i država Zapadnog Balkana kaže evropski komesar doprineće lakšoj borbi protiv organizovanog kriminala, boljem i bržem pronalaženju rešenja za potencijalne migrantske krize…

- Srbija je država koja predstavlja stabilan faktor u regionu i može preuzeti vodeću ulogu u tom procesu - podvukao je Avramopulos.

Stefanović je zahavalio evropskom komesaru na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i istakao da je čvrsto opredeljenje Srbije ulazak u EU, te izrazio nadu da će na današnjoj konferenciji u Beogradu o visoko tehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti "Poveži se sigurno", takođe biti reči o tome šta Srbiji još može da uradi na evropskom putu, ali i šta EU može da uradi za Srbiju.

- Kada je migranska kriza bila na vrhuncu, EU je Srbiju posmatrala kao članicu i sa nama se borila da ne osetimo teret migrantske krize. Komesar i svi drugi koji su dolazili trudili su se da pronađemo zajedničko rešenje - podvukao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, država čini sve napore da njeni građani budu bezbedni, a kako kriminal ne poznaje granice, istakao je značaj saradnje sa zemljama u regionu, EU i međunarodnim organizacijma, te istako da će Srbija nastaviti da bude “poželjan” partner Interpolu i Evropolu zahvaljujući vrednom radu i stručnjacima.

- Za Srbiju je važno da učini sve da njeni građni budu bezbedni i da saradnjom sa drugim zemljama omogućimo našim ljudima da se u svojoj zemlji osećaju sigurno i da Srbija bude sigurna zemlja - rekao je Stefanović novinarima.

Ministar je istakao da će sporazum omogućiti Srbiji da još bolje zaštiti svoje granice i građane, ali i da se laše bori protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija…

- Za nas je i važno da se region udružuje i da svi zajedno tražimo rešenje za migracije, jer to pitanje još uvek nije rešeno, ali i da sarađujemo kako bi rizici bili što manji - istakao je Stefanović.

Kaže da je sa evorpskim komesarom razgovarao i o organizovanom kriminalu i potencijalnom terorizumu, te ponudio pomoć Srbije u borbi protiv tih problema današnjice, kako bi bila prepoznata kao vredan i častan partner u tim borbama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading