Lazanski poslao snažnu poruku: SRBIJA SE NAORUŽAVA ZA MIR, A NE ZA RAT!

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

19.09.2018

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže za RTS da bi ratno vazduhoplovstvo Srbije sa migovima koje modernizuje, bespilotnim letelicama koje bi sada trebalo da se kupe od Kineza, sa helikopterima koje kupujemo, bilo najače na prostoru bivše Jugoslavije – čak i jače od Mađarskog, Bugarskog.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski je, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da će na kupovinu naoružanja verovatno biti reakcija iz zemalja regiona i drugih velikih sila.

- Srbija se ne naoružava za rat već za mir jer ako ste vojno sposobni niko vas neće napasti. Kakva će biti reakcija zemalja u regionu me i ne pogađa, ali će one verovatno dati neko saopštenje u smislu – Srbija se naoružava. Što se tiče drugih velikih sila, ovo sa Kinezima je dokaz da mi vodimo zaista jednu vrstu neutralne vojne politike i da nabavljamo oružje od svakoga, po najpovoljnijim ekonomskim uslovima. Mi nismo usmereni i isključivo orijentisani na jednog isporučioca vojne opreme. Čija je ponuda najpovoljnija mi ćemo od njih to i kupiti, da li su to Kinezi, Indusi, Rusi, Amerikanci, nama je to potpuno svejedno - navodi Lazanski.

Dodaje da Srbija dosta kasni sa razvojem naših bespilotnih letelica i da taj zaostatak u vremenu pokušava da premesti kupovinom u inostranstvu.

- Kineski dronovi su po tehnologiji vrh svetske tehnologije, a šest puta su jeftiniji od dronova na svetskom tržištu. Bilo bi sjajno kada bismo mi dobili laserske dronove za izviđanje, obaveštavanje, korekciju vatre. Što se tiče laserskih bombi, mi ih nemamo u arsenalu Vojske Srbije. Morali bimo da kupimo i tu vrstu tehnologije od njih, jer kada imate lasersku bombu ili raketu sa laserom, morate da imate i označivač cilja sa laserom - objašnjava Lazanski.

Tomahavk

Navodi da je dogovor o transferu tehnologije negde i najvažniji.

- Kinezi su nama ranije već nudili transfer tehnologije za raketu dometa 300 kilometara 'Šumadija' i oni su nam nudili da uđu zajedno sa nama, da nam daju deo tehnologije da se ta raketa proizvodi kod nas. E sad, kad bi oni dali svu tu tehnologiju nama da mi te neke komponente svi tih sistema radimo kući, to bi bilo sjajan napredak - navodi Lazanski.

Ocenjuje da Srbija ima kapaciteta za to.

Kako kaže, ako sve ovo naoružanje koje je najavljivano u poslednje vreme stigne, to će biti najveći skok u modernizaciji ratnog vazduhoplovstva od bivše velike SFRJ.

- Kada je u pitanju ratno vazduhoplovstvo sa migovima koje modernizujemo, sa bespilotnim letelicama koje bi sada trebalo da kupimo od Kineza, sa helikopterima koje kupujemo, ratno vazduhoplovstvo Srbije bilo bi najače na prostoru bivše Jugoslavije, čak i jače od Mađarskog, Bugarskog - ističe Lazanski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading