APEL SINDIKATA: Hitno menjajte zakon koji je oštetio trudnice!

Autor: Agencije

Vesti

14.09.2018

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije (SZZSZS) traži hitnu izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Sindikat traži izmene zato što tamo smatraju da je zakon oštetio trudnice i porodilje. 

SZZSZS je zahtevao da se hitno izda uputstvo o načinu obračunavanja visine mesečne naknade za trudnice, porodilje, negu deteta i posebnu negu deteta, koji bi predvideo minimalnu osnovicu i uračunavao prosek na prethodnih 18 meseci na osnovu efektivnog rada zaposlenih. 


- Podsticajne mere za poboljšanje poražavajuće demografske situacije ne mogu se rešiti na način da se proširi krug korisnika prava (što apsolutno podržavamo)", a da se istovremeno ošteti najveći broj zaposlenih porodilja time što se povećava obračunski period na 18 meseci - ocenio je Sindikat. 

U sindikatu podsećaju da se taj obračunski period deli sa zbirom osnovica, bez obzira da da li postoje evidentirane osnovice za svih 18 meseci

- Period kada je zaposlena bila na porodiljskom uračunavaju kao da zaposlena nije imala zaradu, pa se dobija daleko manji prosek od proseka koji je zaposlena imala tokom odsustva - podsećaju u SZZSZS. 


Taj sindikat ocenjuje i da će zaposlene porodilje biti drastično oštećene zbog pogrešnog tumačenja javne uprave da za odsustvo zbog posebne nege deteta ili zbog komplikacija u trudnoći uračunava period od maksimalno šest meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading