DAČIĆ OTKRIVA: SPREMA SE DEJTON 2 ZA KOSOVO

Autor:

Vesti

04.09.2018

03:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski čvor mogao bi da bude razrešen po modelu razgraničenja na velikoj međunarodnoj konferenciji, koja bi trebalo da se održi pre maja 2019. godine, kada ističe mandat Evropske komisije, saznajemo iz dobro obaveštenih krugova. Američke, ruske i francuske diplomate sve su bliže stavu da treba što pre staviti tačku na ovaj višedecenijski problem tako da bude u interesu svih zainteresovanih strana, te da se mir i stabilnost dugoročno obezbede. Naši sagovornici napominju da bi se se u istom paketu mogle rešavati i granice ostalih zemalja bivše Jugoslavije, te da bi konferencija bila nalik onoj u Dejtonu i podsećaju da i predstavnica EU Federika Mogerini želi da se pregovori Beograda i Prištine završe u narednih nekoliko meseci, najkasnije do maja sledeće godine, kada njoj ističe mandat.

Pozdrav Ivice Dačića i Hašima Tačija... da li će biti ovako srdačno i pri nastavku dijaloga

 

 

Svaki aranžman podrazumeva promenu rezolucije 1244 - Zoran Milivojević, karijerni diplomata

"VIN-VIN" REŠENJE

Da bi rešenje mogao da bude neki novi Dejton 2, koji bi iznedrio "vin-vin" rešenje, kojim ne bi bilo apsolutnih ni pobednika ni gubitnika, ne isklučuje ni ministar spoljnih poslova Srbije.

- Do rešenja "kosovskog čvora" moglo bi da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji. Preduslov za tako nešto je da se stavovi dve strane približe - ocenjuje Dačić i podseća da su trenutno stavovi dve strane još uvek značajno udaljeni.

Oni dogovaraju promenu granica:

- SAD - Velika Britanija
- Nemačka - Francuska
- Kina - Turska

Šef srpske diplomatije ističe da je razgraničenje sa Albancima jedino pitanje granica koje bi su u slučaju novog Dejtona našle na dnevnom redu.

7. septembra u Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Za dogovor sa Beogradom spreman je i predsednik tzv. države Kosovo Hašim Tači, koji sve hrabrije opominje Prištinu da je "vreme za veliki istorijski sporazum između Kosova i Srbije".

- Treba da postignemo sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa u narednim mesecima. Priština teži stalnom sporazumu, a ne još jednom prolaznom, koji će pogurati stvari samo na nekoliko godina. Recipročno priznanje između dve države može biti praćeno i ugovorenim procesom između dve strane o korekciji granice između Kosova i Srbije - podvukao je Tači.

Dejtonski sporazum:

- mirovni dogovor kojim je prekinut rat u BiH 1995.
- konferencija trajala 20 dana
- BiH podeljena na dva dela: muslimansko-hrvatsku federaciju sa 51 odsto i RS sa 49 odsto teritorije
- grad Brčko dobio poseban status
- glavni učesnici bili su Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Ričard Holbruk i general Vesli Klark
Potpisnici Dejtonskog sporazuma za istim stolom

Stanković: Najbolji scenario

Analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da bi to bio najbolji i najrealističniji scenario, koji bi garantovao dugoročni mir.

- Konferencija bi mogla da se dotakne i eventualnog korigovanja na ovim prostorima i cilju realističnog i održivog rešavanja pitanja granica na miran i racionalan način jer nije jedino upitna granica između Srba i Albanaca, nego i druge granice. Bilo bi poželjno da se uključe i članice SB, Kina i Rusija, jer tako bi čitava stvar dobila šire međunarodno utemeljenje - smatra Stanković.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

MEĐUNARODNI PEČAT

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da bilo kakve promene moraju da imaju međunarodne garancije.

- Nisam siguran da bi se ta međunarodna konferencija odnosila samo na Kosovo, jer ima tu i drugih pitanja koja treba rešavati, a koja obuhvataju ceo region, BiH, Makedoniju... Svaki aranžman vezan za status KiM podrazumeva stav SB, odnosno promenu rezolucije 1244, bez toga ne može da se reši. I tu ne treba imati u vidu samo zapadne zemlje, nego i Rusiju i Kinu, koje moraju da budu uključene - zaključuje Milivojević.

MOJ STAV

Branko Radun, analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Sve sile zajedno nemaju toliku težinu kao Amerikanci na Balkanu, tako da oni zapravo određuju njegovu budućnost. Ukoliko je za njih neko rešenje prihvatljivo, bilo da je u pitanju podela Kosova i žele to da definišu međunarodnom konferencijom, obezbediće pristanak ostalih igrača.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading