OTKRIVENI TRANSKRIPTI RAZGOVORA IZ 1999. GODINE: Jeljcin dao Kosovo zbog saveza sa Klintonom

Autor:

Vesti

01.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverljivi transkripti koje je objavila Klintonova predsednička biblioteka svedoče kako su tekli telefonski razgovori bivših lidera SAD i Rusije Bila Klintona i Borisa Jeljcina o Kosovu i Slobodanu Miloševiću, koji je okarakterisan kao "siledžija" i "huligan" koga treba ukloniti sa političke scene.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Klinton je u razgovorima izneo argument koji je za Jeljcina imao najveću težinu: Milošević je poslednji komunistički diktator, koji hoće da razori savez između Rusije i Evrope, i on nastupa protiv demokratizacije kontinenta. Taj argument bio je za Jeljcina "najvažniji". U trenutku dok je Jeljcin razmišljao o Klintonovim rečima i o tome kako odgovoriti na reakcije domaće javnosti, NATO avioni su već leteli prema Srbiji!

Jeljcin je jedna obična pijandura, čovek kojim su manipulisali Zapad i Amerika

Toma Fila, advokat

PREDMET TRGOVINE

Srbija je, dakle, bila predmet trgovine. Prodavali su je isti oni koji su prodavali i Rusiju - rusofobi bliski jeljcinovskoj vlasti.

U delu transkripata, ondašnji predsednik Rusije je Klintonu uzvratio strahovanjem da će bombardovanje Srba među Rusima "stvoriti loš odnos prema Zapadu", a za sebe je rekao da je mnogo učinio za poboljšavanje odnosa ruskih političara prema Zapadu i SAD, pa dodao: "A sada je sve to izgubljeno".

Ipak, Kosovo nije uspelo da uništi njihovo prijateljstvo te se, nakon uspešnog završetka misije Viktora Černomirdina, Jeljcin sa toplinom obraća Klintonu.

- Dođe mi da vas zagrlim i poljubim jer se iskreno radujem što u ovako složenoj situaciji naše prijateljstvo nije stradalo - naveo je Jeljcin, da bi ruski vojnici nekoliko dana potom zauzeli prištinski aerodrom, a Klinton promenio ton i počeo Jeljcinu da preti otkazivanjem samita G-8.

Advokat Toma Fila za Srpski telegraf podseća da je Rusija u vreme Jeljcina bila na kolenima.

- Ruski medved je bio na kolenima. Jeljcin je jedna obična pijandura, čovek kojim su manipulisali Zapad i Amerika. On je jedna sramna faza ruske istorije i kada je u pitanju Kosovo i sve drugo - kaže Fila.

Ne zaboravite da je Ahtisari u vreme pregovora sedeo u Moskvi i dolazio na pregovore sa Miloševićem u Beograd

Jakša Šćekić, spoljnopolitički analitičar

MALE ZEMLJE UVEK PLATE CENU

S druge strane, spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić naglašava da nema veze što je 95 odsto Rusa bilo protiv bombardovanja Srbije 1999, kada je Jeljcin bio predsednik i povlačio poteze.

- Isto tako, uvek se zaboravlja da je tadašnji srpski režim pomagao pobunjenike u Belom domu protiv Jeljcina i to je jedan od glavnih razloga zašto je Jeljcin bio negativan prema Srbiji. Rusija i Amerika će u suštini uvek biti u dobrim odnosima i onda će male zemlje kao mi da plate. Drugo, ne zaboravite da je Ahtisari u vreme pregovora sedeo u Moskvi i dolazio na pregovore sa Miloševićem u Beograd - zaključuje Šćekić.

Boris Jeljcin i Srbija 1999.
- Smatrao da je Milošević želeo Rusiju da uvuče u politički i vojni sukob sa zapadnim zemljama i jedini cilj bio mu je da se sve okonča bez ulaska Rusije u konflikt
- Sve vreme tokom bombardovanja bio na vezi sa Klintonom, sa kojim se nije slagao jedino oko metoda pomoću kojih se može uspešno uticati na Miloševića (Jeljcin se zalagao za pregovore, a Klinton za direktne napade na Srbiju)
- Rusija je 25. marta 1999. neposredno pred napad na Srbiju izdala saopštenje u kome je rečeno da je NATO u 21. veku "praktično" nastupio u "uniformi svetskog žandara", sa čime se "Rusija neće nikada saglasiti"
- 14. aprila imenovao Viktora Černomirdina da ga zastupa u mirovnim pregovorima
- Černomirdinov zadatak se naročito sastojao u tome da privoli Miloševića da prihvati mirovne pregovore sa Zapadom, ali i da ga obavesti da Rusija neće vojno podržati Jugoslaviju i da su sva politička sredstva iscrpljena
- 13. maja od francuskog predsednika Žaka Širaka zahtevao da se bombardovanje prekine
- U noći 4. juna 1999. dozvolio da se jedna kolona ruskih padobranskih jedinica prebaci na aerodrom u Prištinu, kao dokaz da Rusija nije moralno poklekla i nije dozvolila da bude uvučena u rat
- Da je rat trajao duže od dva meseca, Rusija bi morala da se bez oklevanja uključi u taj konflikt, kasnije je tvrdio Jeljcin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading