MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ: Zaposleni u Narodnoj biblioteci nisu bili ugroženi

Autor: Tanjug

Vesti

24.08.2018

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da zaposleni u Narodnoj biblioteci Srbije nisu bili ugroženi u nesreći koja se danas dogodila prilikom kontrole sistema gašenja požara u toj ustanovi, a u kojoj su nastradale dve osobe.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Ministar Vukosavljević na mestu nesreće

Vukosavljević je rekao novinarima da policija i tužilaštvo utvrđuju okolnosti tog slučaja, a da je prema prvim informacijama do tragedije u NBS došlo kada se izlio otrovni gas iz aparata za gašenje požara koji su kontrolisala dva radnika privatne firme.

- Najtragičnije jeste da su život izgubile dve osobe koje su radile u ovlasćenoj firmi za servisiranje protivpožarnog sistema koji su bili u obilasku i kontroli sistema - naveo je Vukosavljević i dodao da nisu bili ugroženi zaposleni u NBS i da nije oštećena imovina te ustanove.

Vukosavljević je napomenuo da nije došlo do eksplozije nego do naglog curenja gasa u kontrolnoj sobi nakon čega su zaposleni odmah evakuisani.

On je rekao da su radnici nastradali, jer se očigledno radi o veoma skučenom prostoru kontrolne sobe, te da gas obično izaziva nesvesticu, a ne smrt.

Vukosavljević je rekao da ne može zvanično da potvrdi u kojoj firmi su nastradali radili, ali je rekao da je čuo da se radi o preduzeću koje se duže od dve godine bavi nadzorom i kontrolom protivpožarnog sistema i da ima zaključen ugovor sa NBS.


- Reč je o ovlašćenom i sertifikovanom pravnom licu, a posao su očigledno obavljale osobe koje su za to stručne - kazao je ministar.

On je naveo da su radnici došli u vanrednu kontrolu sistema i da je redovna kontrola poslednji put obavljena 22. aprila ove godine.

Kako je rekao, prema propisima, redovna kontrola se obavlja svakih šest meseci i tada se kontroliše ceo sistem.

Vukosavljević je dodao da nema informaciju da li su radnici bili pozvani ili ih je firma poslala u kontrolu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading