(FOTO) Ministar igrao sebe, hrvatski general režirao: RASIM LJAJIĆ GLUMIO KOD PRALJKA U FILMU

Autor: G. M.

Vesti

16.08.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić oprobao se kao glumac pre 27 godina i to u dokumentarcu hrvatskog generala Slobodana Praljka, haškog osuđenika koji se ubio ispivši otrov u sudnici nakon izricanja presude.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rasim Ljajić snimao film koji je Praljak režirao

U dokumentarcu koji je nazvan "Sandžak - Novi Pazar" Ljajić kao tadašnji glavni sekretar SDA za Sandžak govori direktno u kameru iza koje stoji Praljak.

Ovaj film snimljen je 1991. neposredno pre početka rata u Hrvatskoj. Potpisuje ga Praljak, koji se pre vojnog iskustva u borbama protiv Bošnjaka u BiH bavio, između ostalog, i režiranjem filmova i pozorišnih predstava. Ipak, domaćoj i svetskoj javnosti postao je više poznat tek kada je u novembru prošle godine na izricanju presude u Hagu popio otrov u direktnom prenosu iz sudnice i posle toga umro.

Foto: youtube.com/RakijaMala

1991. GODINE PRALJAK SNIMIO FILM "SANDŽAK - NOVI PAZAR"

U svom filmskom ostvarenju, Praljak se bavi položajem muslimana u Sandžaku. Ljajić je, s druge strane, tada bio mladi funkcioner tek stvorene Stranke demokratske akcije, kojom je rukovodio Sulejman Ugljanin.

Komentarišući susret s Praljkom, ministar Ljajić za Srpski telegraf priseća se da je ovaj bio živopisan lik koji mu je ostao u sećanju, i to iz neobičnog razloga:

Foto: youtube.com/RakijaMala
Rasim Ljajić u Praljkovom filmu

- On je došao kao novinar u Sandžak da uradi reportažu, ali sam ga najviše upamtio po tome što mu je tada neko u Pazaru ukrao novčanik! Praljak je odseo u nekom hotelu, pa su me zvali ljudi s recepcije i žalili se da on tamo pravi neke probleme zbog nestalih para, hteo je i da se bije. Ja sam onda došao, on se nekako smirio, ali mu nikad nije nađen novčanik. Iznenadio sam se kad sam ga posle dve-tri godine video na TV u jednom ratnom izveštaju. Mislim se: "Odakle ja ovog čoveka znam" i setim se. Bio je svojevrsni ekscentrik, pa nije ni čudo što je umro pred kamerama - priča Ljajić. G. M.

Od pozorišta do haške sudnice

- Slobodan Praljak je hrvatski filmski reditelj, političar, vojnik i osuđeni ratni zločinac
- Diplomirao elektrotehniku na Zagrebačkom univerzitetu
- Radio u pozorištu, na TV, predavao filozofiju i sociologiju u Zagrebu
- 1989. postao jedan od istaknutih članova novostvorene desničarske Hrvatske demokratske stranke
- 1991, nakon izbijanja rata, kao dobrovoljac priključio se snagama hrvatske vojske
- Mada nije imao vojno obrazovanje, postao general, prvo tokom rata u Hrvatskoj, a zatim je prešao u Hrvatsko veće odbrane (HVO) u BiH, gde se borio protiv muslimana
- Snage pod njegovom komandom 1993. srušile Stari most u Mostaru
- U novembru 2017. osuđen na 20 godina zatvora u Hagu
- Nakon čitanja presude u sudnici popio otrov i preminuo

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading