VLADA DONELA ODLUKU: Srbija izdvaja 65,5 miliona za srpske institucije u CG

Autor: Tanjug

Vesti

13.08.2018

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije donela je odluku da se iz budžetske rezerve izdvoji 65,5 miliona dinara za rad institucija koje neguju srpsku kulturu i tradiciju u Crnoj Gori, piše "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Ilustracija

Kako navodi list, novac će biti uplaćen Srpskom nacionalnom savjetu, Matici srpskoj, Srpskoj književnoj zadruzi i "Srpskoj kući" u Podgorici, a takva odluka je usledila nakon nedavnog susreta predstavnika političkih stranaka i kulturnih institucija Srba iz CG sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pisma koje mu je uputio Srpski nacionalni savjet.

Pet dana nakon tog sastanka realizovano je obećanje koje je Vučić dao tada da će pomoći rad tih institucija koje čuvaju srpsku kulturu i identitet.

To je potvrđeno i u Srpskom nacionalnom savjetu, gde su naveli da crnogorska vlast hoće da ugasi Srpsku književnu zadrugu u Crnoj Gori, koja je u poslednjih 10 godina štampala skoro 300 naslova i više od 180.000 knjiga radi očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

U Savjetu su naveli i da iako je Srbija izdvojila novac za izgradnju "Srpske kuće", ona ne može da realizuje predviđene aktivnosti zbog nedostatka novca, a jedan od razloga za to je, kako kažu, "saplitanje u finansiranju crnogorske vlasti", koja novim zakonskim rešenjima čak pokušava da ugasi srpske organizacije koje rade na očuvanju nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta.

- Predsednik Vučić nam je obećao da će naći način da se finansijski pomogne naš rad i to obećanje je vrlo brzo ispunio. To nam pokazuje da Srbi nisu prepušteni sami sebi ni režimu u Podgorici, već da je naša matica spremna da nam pritekne u pomoć - navodi Savjet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading