GAZIVODE SAMO PROBA PRED ZAJEDNIČKI AKCIJU NA KOSOVU: Englezi i Albanci spremaju novi udar

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

06.08.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci potmognuti Englezima uveliko planiraju izazivanje incidenata i napade na Srbe, tvrde sagovornici Srpskog telegrafa analizirajući pozadinu akcije Kfora koji je tokom vikenda opsedao hidroelektranu Gazivode.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
KFOR na Kosovu

Pokušaj izazivanja sukoba propao je jer su srpske obaveštajne službe odlično odradile svoj deo posla. Međutim, to ne znači da se od napada na Srbe odustalo.

Pojačano prisustvo pripadnika Kfora oko hidroelektrane u Zubinom Potoku, organizovano pod maskom redovne rutinske vežbe ove misije, možda i ne bi ličilo na provokaciju da se nije desilo baš u trenutku kada se Albanci ubrzano naoružavaju i da nisu već spremili novac za kupovinu aviona, dok im se piloti uveliko obučavaju u Turskoj (pogledaj okvir).

ALBANCI SE NAORUŽAVAJU

Oko 40 miliona evra iz budžeta za ovu godinu Priština opredelila za kupovinu oružja i vojne opreme
Prištinske vlasti uveliko pregovaraju i o nabavci polovnih američkih tenkova, pešadijskog naoružanja i helikoptera
Na spisku za kupovinu je i pet savremenih višenamenskih letelica, obuka pilota već počela u Turskoj
 Krajem prošle godine Albanci naručili čak 12.000 komada nemačkog lakog raketnog bacača armbrust
Kosovske snage bezbednosti imaju oko 4.000 aktivnih pripadnika i 2.500 u rezervnom sastavu

VELIKA NERVOZA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je pre samo nekoliko dana da Velika Britanija podriva stabilnost na Kosovu.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Aleksandar Vučić

- Ne borimo se mi protiv Albanaca, već protiv mnogih zapadnih zemalja koje stoje iza kosovske nezavisnosti, uključujući i Veliku Britaniju. Vidite šta radi Britanija preko svojih agenturnih ispostava u centralnoj Srbiji, na Kosovu. Vlada velika nervoza i na zapadu i u Prištini, ali i u Beogradu, gde su neki očekivali potpuni kolaps politike prema KiM - rekao je Vučić i napomenuo da naše službe znaju ko se sve sastaje na severu Kosova.

Šešelj: Britanci spremaju nešto po celoj Srbiji, ponovo su aktivirali svoje špijune

Da možemo očekivati nove provokacije koje su zakuvane u kuhinjama zapadnih obaveštajnih službi, a naročito engleskoj, upozorava i lider radikala Vojislav Šešelj.

- Dobro je da su ovog puta Srbi na Kosovu prepoznali da je u pitanju provokacija i da su ostali mirni, ali ako se desi neki ozbiljan napad, Srbije mora reagovati i ne sme dozvoliti novu "Oluju" - kaže Šešelj.

TEMPIRANA BOMBA

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da se sve tempira kako bi oslabila pozicija Srbije.

- Veoma moguće da je akcija na hidrocentrali Gazivode bila vežba za neku pravu akciju - kaže Drecun.
Prema njegovom mišljenju, to je bila jedna zastrašujuća kampanja da Beograd priprema da inscenira nasilje nad Srbima, ali Srbija je reagovala vrlo smireno i poslala snažnu poruku.

Uzimajući u obzir te činjenice, Božidar Spasić, bivši obaveštajac, ocenjuje da je cilj ovih provokacija da oteraju Srbe sa Kosova.

- Veoma je teško prodreti u mozgove koji planiraju takve šiptarske akcije, ali jedno je sigurno, spremaju nam nešto novo. S obzirom na to da je na severu Kosova sve već viđeno, naslućujem da će se ustremiti na jug Srbije jer bi to moglo da izazove brojne komplikacije - kaže bivši obaveštajac Boža Spasić.

On objašnjava da je jug Srbije logičan izbor s obzirom na to da se tu nalaze svi energetski resursi Srbije koje Albanci žele.

- Albanci nisu sami, iza svega stoje strane obaveštajne službe koje vode specijalan rat koji će ovog leta da se užari, a na našim obaveštajnim službama je da raskrinkaju njihove namere i da ih spreče - upozorava Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
marko

29.09.2018 16:29

srbija je prodana zemlja sljama rada od 220 evra nezaposlenosti 28 % kosoov je otislo gazivode pokazuju da siptari rade sto ih volja