KRKOBABIĆ: Nastavljamo borbu za očuvanje sela!

Autor: D. SIMIĆ

Vesti

31.07.2018

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zadruge su se u Srbiju vratile na velika vrata kako bi spasile srpsko selo. Zahvaljujući projektu "500 zadruga u 500 sela", broj zadruga u Srbiji porastao je za 17 odsto što, prema mišljenju stručne javnosti, predstavlja dosad neviđeni istorijski pomak.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Milan Krkobabić

To su rezultati ove akcije koju je na jučerašnjoj svečanosti u Palati Srbija predstavio Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj. On je istakao da zadrugarstvo u Srbiji nije izumrlo, već se vraća sa ciljem da udruži srpske domaćine i omogući im da njihovi proizvodi postanu roba koja će se naći na tržištu.

- Danas zadrugarstvo kuca na velika vrata rešenošću da se naši domaćini udruže, prihvate transfere znanja i tehnologiju i ne prihvate da budu građani drugog reda. Današnja Srbija nisu tri velika grada, već 4.700 naseljenih mesta - rekao je Krkobabić.

Ministar je naveo da je udruživanje imperativ Srbije.

- Nije više pitanje da li želimo, već moramo da se udružujemo. To je jedini način da rešimo najkrupnije ekonomske i državne probleme. Posle mnogo decenija jedna Vlada odlučila je da odreši kesu kako bi spasila srpsko selo - istakao je on.

Podsetio je da je samo u prethodnih godinu dana iz budžeta Srbije uloženo oko 200 miliona dinara za pomaganje zadrugama i naglasio da će taj iznos u narednoj godini biti četiri puta veći, odnosno 825 miliona dinara.

- Za ovih godinu dana je osnovano 266 novih zadruga, a naš cilj je 500. Moja računica je jednostavna - između 50 i 100 miliona evra izdvojenih za zadruge biće najbolje uložena sredstva u Republici Srbiji. Ubeđen sam da ćemo skupa imati dovoljno volje, snage i vizije da uspemo - poručio je ministar i obavestio zadrugare i da je konkurs za nova sredstva otvoren i pozvao ih da se prijave.

Na svečanosti je govorio i predsednik Odbora za selo pri SANU Dragan Škorić. On je istakao da je udruživanje od izuzetnog značaja za male proizvođače u Srbiji.

- Živimo u svetu velikih multinacionalnih kompanija. Sela ne mogu da budu robni proizvođači pojedinačno. Samo udruženi u zadruge mogu da postanu robni proizvođači, konkurenti na tržištu. Posebno na jugu zemlje moramo da stvorimo imidž i želju tih ljudi da budu udruženi kako bi uspeli - poručio je Škorić. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading