NAJSKUPLJI VETROPARK NIČE U VRŠAČKOM SELU IZBIŠTE: Od "Košave" struja za 45.000 domaćinstava!

Autor:

Vesti

30.07.2018

04:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vršačkom selu Izbište gradi se jedan od najskupljih vetroparkova u Srbiji "Košava".

RepublikaFoto: Promo foto
"ZELENA" STRUJA Radovi će biti završeni sledeće godine

Kompanija "MK Fintel vind" trenutno privodi kraju radove na izgradnji dva dalekovoda kao i trafostanice i priključno-razvodnog postrojenja, a uporedno se rade i temelji za postavljanje vetroturbina. Vrednost dosad izvedenih radova premašuje 20 miliona evra, a ceo projekat će ukupno koštati 120 miliona, što je najveća suma koja je dosada uložena u tu oblast u Srbiji. U ovoj fazi angažovano je više od 100 ljudi.

"MK Fintel vind" je, inače, vlasnik prva dva vetroparka u Srbiji - "Kula" kod Kule i "La pikolina" u selu Zagajica, kod Vršca, koja ukupno imaju četiri vetroturbine. Prvi je otvoren 2015, a drugi godinu kasnije. Njihova ukupna vrednost je 25 miliona evra. Južni Banat je inače poznat po vetrovitim danima, a za koju godinu će postati region vetrenjača. Predviđeno je da tu bude podignuto 182 vetroturbine u sedam vetroparkova.

120 miliona evra košta projekat

- Osim povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, imamo u planu i dodatne investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu - rekao je Ticijano Đovaneti, izvršni direktor kompanije "Fintel energija", u sklopu koje posluje "MK Fintel vind".

Planirano je da se prvi kilovati "zelene" struje distribuiraju u 45.000 domaćinstava tokom naredne godine.

NAPOMENA: Izneti stavovi nužno ne izražavaju stavove grada Vršca, koji sufinansira projekat

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading