HEMIČARI O SUMNJIVOM PRAHU: ANTRAKS ILI CIJANID ZA ZORANU I PATRIJARHA?!

Autor: J. D. J. - D. S.

Vesti

26.07.2018

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija i dalje ispituje sumnjivi prah koji je u koverti iz Kanade stigao na adresu ministarke Zorane Mihajlović i patrijarha Irineja, međutim, prema rečima hemičara, kod ovakvih "pošiljki" najčešće koriste antraks i cijanid.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, kaže da je reč o veoma smrtonosnom oružju.

- Uglavnom se stavljaju kombinacija antraksa i cijanida, koji brzo isparava, kako bi otrov što brže delovao - objašnjava Blagojević i dodaje da se početak simptoma trovanja uočava svega nekoliko minuta nakon unošenja u organizam. 

Kombinacija antraksa i cijanida brzo isparava, kako bi otrov što brže delovao

Hemičarka Ivana Đujić objašnjava da je antraks upravo opasniji ako se udahne, jer tako brže dolazi do krvotoka. 

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

- Ovaj otrov dospeva u organizam ukoliko postoji direktan kontakt sa njim, odnosno putem kože. Drugi i brži je udisanjem vazduha, a u oba slučaja dovodi do smrti - navodi naša sagovornica.

Posetimo, sumnjive koverte su u ministarstvo i patrijaršiju stigle u utorak, pošto su prethodno 10. jula poslate avionom iz Kanade, i to bez navođenja imena pošiljaoca.

Na sreću, niko ih nije otvorio. Odmah je reagovala kontradiviziona jedinica MUP i Uprava kriminalističke policije, kao i specijalci za eksploziv, mada je odmah isključeno da je reč o eksplozivu i drogi. U koverti nije pronađeno ništa osim praškaste materije za koju se još uvek utvrđuje šta je.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading