SKOT PORUČUJE SRBIMA: Budimo ponovo prijatelji, vi ste oplemenili život Amerikanaca!

Autor: Agencije

Vesti

25.07.2018

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot smatra da je obeležavanje sto godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika da se podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot

Smatra i da je važno da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvete prijateljstvu i saradnji.

Kajl Skot je, u intervjuu za Radio Beograd, rekao da je američki predsednik Vudro Vilson naložio postavljanje srpske zastave zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama.

Hoću da naglasim da se ovakva vrsta simboličkih odavanja počasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD, ustvari podizanje srpske zastave bilo je prvi put u američkoj istoriji da se na ovakav način predsednik odlučio da ukaže poštovanje drugoj naciji", naveo je Skot,a prenosi RTS.

Ukazao je da Vilson nije bio usamljen u svojoj podršci Srbiji, kao i da je u kampanjama širom Amerike američki narod prikupio ogromnu finansijsku podršku i hiljade tona humanitarne pomoći – novac za hranu, poljoprivredne mašine i seme za setvu, lekove protiv tifusa, pomoć za prevoz i hranu za izbeglice.

- Amerikanci srpskog porekla su se, takođe, borili rame uz rame sa narodom Srbije. Američki lekari i medicinske sestre doputovali su kako bi lečili bolesne i ranjene - dodao je Skot.

Naglasio je da Prvi svetski rat nije bio izuzetak, kao i da su se naši narodi rame uz rame borili protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

- Amerika je kasnije obezbeđivala hranu i pomoć Jugoslaviji u periodu kada je Moskva uvela sankcije - rekao je Skot.

Ističe da i danas SAD nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi EU.

- U ovom novom stoleću američka vlada obezbedila je više od milijardu dolara pomoći širom ove zemlje, dok privatne dobrotvorne organizacije moje zemlje nastavljaju da podržavaju vaš zdravstveni sistem i one kojima je pomoć potrebna. Naše privrede postaju sve povezanije i američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih građana - naveo je američki ambasador.

Bogatstvo odnosa SAD i Srbije danas, kao i pre 100 godina, ojačano je snažnim ljudskim vezama između naših zemalja, smatra Skot.

- Pupin i Tesla napravili su ogromne doprinose, ne samo za Srbiju i SAD, već za celo čovečanstvo. Oni nisu jedini, Srbi su oplemenili život Amerikanaca i drugih kultura u praktično svakoj oblasti – naučnici, pronalazači, inženjeri, akademici, umetnici svih vrsta, sportisti - ukazao je Skot.

Dodao je da je lista poznatih Srba u istoriji SAD i sveta duga i impresivna.

- Dakle, ja ovu stogodišnjicu doživljavam kao priliku da se podsetimo šta je stvarno bitno za američko-srpske odnose i da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvetimo prijateljstvu i saradnji. Živela Srbija - poručio je američki ambasador.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nebitan

25.07.2018 22:41

Eto istorijska prilika za pomirenje samo jos da dokazete iskrenost. Potrebna je jedna mala sitnica za to, da povucete priznanje siptarske drzave na nasoj teritoriji, samo toliko i onda mozemo da budemo opet prijatelji.