ĐUKANOVIĆ: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao!

Autor: Tanjug

Vesti

23.07.2018

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje svoju izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske. 

- Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje - rekao je Ðukanovic za Antenu M. 

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Ðukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast "u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima". 

- Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom - poručio je Ðukanović. 

On smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

- Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, verujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere - zaključio je Ðukanović. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading