Srbija ima najveće zasluge za rast BDP na Balkanu!

Autor:

Vesti

20.07.2018

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavlja se ekonomski rast na Balkanu, pri čemu je rast godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2018. godine skočio na 3,5 odsto u poređenju sa prosečnom stopom rasta od 2,7 osto u prethodnom kvartalu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Drastičan rast BDP

- Najzaslužnija za ovaj rezultat je Srbija (rast sa 2,4 na 4,6 odsto u prvom kvartalu), koja je najmoćnija ekonomska sila u regionu. Veliki broj investicija u Srbiji nastavio je da povećava BDP ne samo u toj zemlji, već i regionu - saopštila je Evropska komisija u svom ekonomskom izveštaju.

BDP je rastao i u Crnoj Gori i Albaniji, kao i u Bosni i Hercegovini, dok je Makedonija nešto slabija u odnosu na presek stanja iz prethodnog kvartala.

Prema izveštaju komisije, ekonomska ekspanzija je dovela do otvaranja novih radnih mesta, naročito u Srbiji, gde je trenutno i najmanja stopa nezaposlenosti.

- Uprkos rastu BDP i napretku u fiskalnoj konsolidaciji, visok nivo javnog duga predstavlja problem u svim balkanskim zemljama - zaključila je Komisija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Evropska komisija podržava ekonomski napredak Srbije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading