Ružić: Ugljanin pozivom Pacoliju izašao iz zakonskih okvira

Autor: Republika

Vesti

19.07.2018

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina Bedžetu Pacoliju da u funkciji "ministra spoljnih poslova Republike Kosovo" poseti Novi Pazar i "druge sandžačke opštine" predstavlja izlazak iz zakonom utvrđenog okvira ovlasćenja nacionalnih saveta.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Branko Ružić

"Ovakvo postupanje predsednika jednog od 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina u Srbiji, predstavlja izlazak iz zakonom utvrđenog okvira ovlasćenja nacionalnih saveta", rekao je Ružić, u čijoj je nadležnosti i pitanje funkcionisanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina. 

Ružić je za "Politiku" objasnio da saveti nacionalnih manjina nisu politička tela niti političke partije, i po zakonu i odluci Ustavnog suda dužni su da sprovode aktivnosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima u oblasti kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, kao i obrazovanja. 


"Svako drugo ponašanje i korišćenje saveta u političke svrhe nanosi štetu manjinskoj zajednici koju predstavljaju. Utvrđivanje da li ima elemenata krivičnog dela, kao i postupanje u vezi sa tim, posao je nadležnih državnih organa", naglasio je Ružić. 

On je dodao da Ugljaninov postupak potvrđuje potrebu za daljom depolitizacijom nacionalnih saveta, uspostavljenih u cilju očuvanja tradicije i kulture etničkih zajednica i njihovog boljeg uključivanja u savremeno srpsko društvo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading