Priština BEZ SAGLASNOSTI o platformi za dijalog u Briselu

Autor: Tanjug

Vesti

17.07.2018

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan uoči nastavka Briselskog dijaloga u Prištini nema saglasnosti o platformi za te razgovore, koju je krajem prošle nedelje predstavio naslednik Hašima Tačija na liderskoj poziciji u Demokratskoj partiji Kosova Kadri Veselji, koji je i predsednik parlamenta.

RepublikaFoto: Tanjug/M. Zakić

Prištinska "Koha" piše danas da je Tači predložio parlamentarnim strankama platformu o dijalogu Beograda i Prištine, ali da nije rekao da li je i sam podržava. Tači je još jednom pozvao opoziciju da se uključi u dijalog.

- Kabinet predsednika pažljivo analizira svaki dokument ili platformu koja ima veze sa dijalogom, koje predlože političke partije i građansko društvo. Platvormu koju je predložio predsednik parlamenta, odnosno lider DPK Kadri Veselji, takođe je uzeta u obzir i analizirana. Vidimo ovaj dokument kao dobronameran trud koji bi verovatno mogao da posluži parlamentarnim strankama kao dobra osnova za izgradnju veoma bitnog političkog konsenzusa. Vreme brzo protiče, a opozicione partije neoprostivo kasne pri uključivanju u dijalog. I dalje čekamo da se one ujedine kada su u pitanju problemi od nacionalnog interesa - piše u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

U međuvremenu, kosovska vlada smatra da skupština mora da preuzme veću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

- Vlada veruje da kosovska skupština mora da više učestvuje u dijalogu i ne komentarišemo saopštenja političkih stranaka - saopšteno je iz kabineta premijera Ramuša Haradinaja, navodi se u Unmikovom dnevnom pregledu prištinske štampe.

Kosovska opozicija, međutim, ne prihvata Veseljijevu platformu, kojom je predviđeno da Tači bude glavni pregovarač, objavio je juče prištinski "Zeri".

Opozicija smatra da je Veseljijeva platforma neprihvatljiva i da oko nje nema saaglasnosti. Za opoziciju Tači je i dalje neprihvatljiv kao glavni pregovarač, i zahtevaju da se takva platforma ne primenjuje, s obzirom na to da predstavlja jednostrani dokument.

U međuvremenu politički analitičari kažu da ni vlada, ni opozicione stranke nisu zainteresovane za postizanje konsenzusa o dijalogu sa Beogradom.

Inače, predstavljajući platformu Veselji je rekao da će taj dokument pomoći postizanju "nacionalnog konsenzusa".

- Čvrsto verujem da će ovaj dokument koji sam ponudio da bude dobra inicijativa za izgradnju opšteg konsenzusa, tako da svi zajedno stanemo iz ovog dokumenta i uključimo se u proces dijaloga, istovremeno dovršavajući proces članstva u UN za našu nezavisnu i suverenu državu. Zato idemo u dijalog - rekao je ranije Veselji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading